Jan Marc Schulz, SFI Rotterdam:

"In pre-Kerstperiode zijn Chileense kerstentelers Europa nog niet vergeten"

Tholen - Sinds maandag 23 november zijn de eerste Chileense kersen weer beschikbaar bij SFI Rotterdam. Hoewel China de laatste jaren een groot deel van de kersen uit Chili absorbeert, is de importeur – die sinds dit jaar met blik op de Maas in Schiedam huisvest -  in de pre-Kerstperiode altijd Chileense kersen aan blijven bieden. "Ik kijk er ieder jaar naar uit. Het product straalt nu eenmaal feestelijkheid uit", vertelt Jan Marc Schulz enthousiast.

"De afgelopen jaren was China natuurlijk de grote ster aan de hemel voor de Chileense kersentelers, maar voor de periode voor Kerst is men Europa nog altijd niet vergeten, zij het dat er niet meer de volumes worden gestuurd die we in het verleden gewend waren", vervolgt Jan-Marc. "Pakweg vijftien jaar terug leverden we nog voorverpakte Chileense kersen aan de supermarkten. Toen China openging was het met die grote programma's gedaan, maar we zijn ze voor Kerst ieder jaar blijven aanbieden. Hoe vroeg in het seizoen, is afhankelijk van de marktsituatie."

"Juist in de periode voor Kerst zijn de Chileense kersen interessant, omdat er dan ook betere prijzen gemaakt kunnen worden. Ze zijn weliswaar duur, maar in China wordt er nog steeds meer voor betaald, dus ik hoop dat de Europese consument de Chileense kersen toch blijft waarderen", aldus de importeur. "Vorig jaar zagen we het Corona-effect dat mensen bij de thuisconsumptie meer genegen waren tot de aanschaf van luxeproducten. Vorig jaar was er dan ook een goede vraag naar Chileense kersen. Dit jaar hopen we op een zelfde patroon."

Kwalitatief is het volgens de importeur ook prima mogelijk om de kersen per zeevracht te importeren. "Maar door de ontregeling van de containermarkt, waarbij het lijkt dat de rederijen geen enkele interesse hebben om daar verbetering in aan te brengen, is het vrijwel onmogelijk om de containers voor Kerst binnen te krijgen. Ik sluit het niet uit, maar vertrouw er liever niet op", aldus Jan Marc.

Niet alleen de logistieke situatie, maar ook de kostenstijging van grondstoffen en het gebrek aan oogstmedewerkers zijn in Chili een actueel probleem. "Daar hebben de producenten behoorlijk mee te kampen. Kersen plukken is erg arbeidsintensief. En dan is de kers nog het eerste product dat wordt geoogst. Die telers laten de oogstmedewerkers echt niet meer gaan. Ik verwacht dat het tekort aan oogstmedewerkers daarom bij de blauwe bessenoogst nog veel groter zal zijn."

SFI heeft geen behoefte om een jaarrond aanbieder te worden van kersen. "Daar zijn andere spelers voor. Maar Chileense kersen blijven we graag voeren. We kennen de kwaliteit. En als er vraag naar is, kunnen we de Chileense kersen ook tot ver na de Kerst leveren. Bij voldoende vraag en adequate prijzen is dit mogelijk tot eind februari."

Voor meer informatie:
Jan Marc Schulz
SFI Rotterdam
Mercuriusweg 12B 
3113 AR Schiedam
jmschulz@sfifruit.com       
www.sfifruit.com     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven