Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eric Tastayre, Apifood:

"Ondanks het tekort aan Franse peren, geen hogere afzetprijzen voor Portugese Rocha-peren"

Gezien het tekort aan Franse peren op de markt dit jaar, zou men redelijkerwijs kunnen denken dat de andere gebieden van de situatie zouden profiteren. Op dit moment is de realiteit voor bijvoorbeeld de Rocha-peer uit Portugal echter heel anders. “De oogst van de Rocha-peren is bijna normaal verlopen en het aanbod is zelfs groter dan dat van vorig jaar. Over de kwaliteit van de peren zijn we ook zeer tevreden. Het suikergehalte is interessant en de peren blijven lang houdbaar. Gezien deze gegevens en het sterke tekort aan Franse peren op de markt, hadden we wel een veel hogere Portugese Rocha-perenprijs verwacht. Er is echter sprake van een enorme druk om Rocha-peren te kopen en er is een enorm verschil tussen de prijzen van Franse en Portugese peren. Dat is heel moeilijk te bevatten,” vertelt manager bij Apifood Eric Tastayre.

Toch hebben we sinds het begin van de oogst te maken met een continue afzetstroom en met een grote vraag. “We draaien 20% meer omzet dan vorig jaar.”

Het is voor ons niet heel duidelijk waarom de Rocha-prijzen niet aangepast zijn aan het tekort aan Franse peren, maar Eric denkt wel dat de situatie geleidelijk aan zal verbeteren naarmate het seizoen vordert. “Gezien de situatie in Frankrijk, zijn we in de tweede week van september – veertien dagen eerder dan normaal – met het seizoen begonnen. In het begin zijn er veel deelnemers op de markt aanwezig. De marges zijn ingewikkeld en we moeten de broekriem aanhalen om de markt te behouden. De concurrentie is heviger en de prijzen zijn niet altijd in lijn met de situatie op de markt. Niet alle marktdeelnemers, vooral de kleine telers, zetten hun producten niet per se tegen marktconforme prijzen af. Dit kan gevolgen hebben voor de uiteindelijke verkoopprijs en dat is hier ook het geval. De situatie zal zich echter naar alle waarschijnlijkheid binnen een maand verbeteren. Dan bevindt er zich minder concurrentie op de markt en kunnen we de prijzen aanpassen aan de daadwerkelijke waarde van onze producten.”

Voor meer informatie:
Eric Tastayre
Apifood
Bâtiment administratif
Marché Gare
82030 Montauban, Frankrijk
+33 5 63 20 22 50
eric@apifood.com  
apifood.com    

Publicatiedatum: