Rocío Vázquez, Castañas El Común (Spanje):

"Om de kastanjeconsumptie te stimuleren zijn promotiecampagnes nodig"

Het is weer tijd voor typische herfstproducten zoals de kastanje. In Spanje heeft deze vrucht een eeuwenoude geschiedenis, want al in de Romeinse tijd werden kastanjes op het Iberisch schiereiland geteeld. De introductie ervan op Spaans grondgebied wordt trouwens ook aan de Romeinen toegeschreven.

"Het seizoen in de regio Extremadura begint in september met de vroegste variëteiten, maar het is pas nu in november dat het seizoen echt op gang komt met het ras Verata in de streek Sierra de las Villuercas. Dat is de variëteit waar we bij onze klanten bekend om staan", vertelt Rocío Vázquez van Castañas El Común. "Het is een ras dat zeer wordt gewaardeerd om de zoete smaak en kwaliteit, maar ook omdat deze kastanje gemakkelijk te pellen is."

"De vraag is tot nu toe erg goed geweest. Rond Allerheiligen piekt de kastanjeconsumptie een eerste keer. Daarna treedt er traditioneel een rustigere periode aan tot de Kerstdagen in het vizier komen. Dan stijgt de vraag weer fors en daarna sluiten we zo ongeveer ons seizoen af. Maar ook in de maand november blijft de afzet vlot verlopen, zeker dit jaar", legt ze uit.

"Bovendien is er in Galicië, de grootste teeltregio in Spanje, minder productie. Ze hebben er vooral kleinere kastanjes en die vallen ook iets later van de bomen. Daar is er dus niet zoveel product voor verse consumptie, want daar zijn grote kalibers voor nodig. De oorzaak is te zoeken bij de tamme-kastanjegalwesp, een plaag die eerst Italië trof en nu ook in Spanje en Portugal is opgedoken. Het tast de uiteindelijke kwaliteit van het product aan. Gelukkig is de plaag nog niet tot bij ons gekomen", vertelt Rocío.

De tamme-kastanjegalwesp (Dryocosmus kuriphilus) is afkomstig uit China en wordt beschouwd als de belangrijkste plaag voor de kastanjeteelt ter wereld. In de afgelopen decennia heeft de galwesp zich over heel het noordelijk halfrond verspreid. Het eerste Europese land waar de plaag werd gedetecteerd, was Italië in 2002 en tien jaar later, in 2012, werd de galwesp ook in Spanje gevonden.

"Onze oogstopbrengst ligt rond de 400 à 500 ton, maar wanneer al onze boomgaarden in volle productie komen, verwachten we een duizendtal ton te halen", legt Rocío Vázquez uit. "Er zijn zoveel factoren waarmee rekening moet worden gehouden zodat het moeilijk is om voor elk seizoen een prognose te maken. Maar zolang het product kwaliteitsvol is, is er geen probleem om het op de markt te brengen. Er is genoeg vraag naar kastanjes."

De uitdaging in Spanje: jaarrond kastanjes
Catañas El Común exporteert haar kastanjes naar Europa, Canada en de Arabische landen, waar de kastanjes uit Extremadura, die concurreren met die van Turkse en Chinese oorsprong, zeer worden gewaardeerd om hun smaak en kwaliteit. Een belangrijk deel van de oogst komt evenwel op de nationale markt terecht.

"In Spanje wordt het seizoensproduct vers geconsumeerd. Het kan worden gekocht bij de groenteboer en in supermarkten, maar ook op straat waar kastanjeventers ze in dorpen en steden aan de man brengen. Toch is er nog veel werk aan de winkel om de kastanje beter bekend te maken bij een jong publiek en de consumptie verder aan te moedigen."

"Op de Spaanse markt hebben we ook een bijkomend probleem. De consument kan niet het hele jaar door kastanjes in de supermarkt vinden. In landen als Portugal, Frankrijk of Italië kun je in elke supermarkt jaarrond diepgevroren kastanjes vinden, maar dit product wordt in ons land niet op de markt gebracht", zegt Rocío. "Ook gedroogde kastanjes vind je niet vaak in Spaanse winkels. Daarom ben ik in gesprek met bedrijven die dit soort producten maken om een promotiecampagne op touw te zetten en de consumptie van kastanjes, zowel vers als verwerkt, jaarrond aan te moedigen."

Voor meer informatie:
Rocío Vázquez
Castañas El Común
10140 Guadalupe (Cáceres) - Spanje
+34 680 579 579
rocio@elcomun.net 
www.elcomun.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven