2 en 3 december 2021

Territorio Aguacate: de belangrijkste avocadobeurs in Colombia

Van januari tot en met september van dit jaar werd meer dan 69.000 ton Hass-avocado’s geëxporteerd vanuit Colombia naar 33 bestemmingen over de hele wereld, goed voor € 138 miljoen FOB-waarde. In vergelijking met vorig jaar werd 63% meer export gerealiseerd. Avocado neemt de vierde plaats in van de Colombiaanse tuinbouwproducten die naar het buitenland worden verzonden. Enkel traditionele producten, zoals koffie, bananen en bloemen, zijn nog belangrijker.

De Colombiaanse Corporatie van Telers en Exporteurs van Hass Avocado's (Corpohass) speelde een essentiële rol in het bereiken van deze resultaten. Deze entiteit, die slechts acht jaar geleden werd opgericht in Medellín, heeft steeds het doel gehad om de teelt van Hass avocado’s te ondersteunen en de afzet ervan op de lokale en internationale markt te begeleiden en te promoten. Tegenwoordig telt de vereniging 100 leden, zowel teelt- als exportbedrijven, die samen meer dan 70% van de Hass-export van het land vertegenwoordigen.

Corpohass heeft met het oog op de ontwikkeling van de sector reeds meerdere initiatieven gepromoot, waarbij de positieve impact op de gemeenschappen, de telersfamilies, de families van medewerkers in de pakstations en het milieu centraal staat.

Zo riep de vereniging onder meer het keurmerk “Duurzame Hass” in het leven. Het tekende ook een overeenkomst inzake milieuduurzaamheid met het Regionale Autonome Bestuur van de Stroomgebieden van de Rivieren Negro en Nare (Cornare) en met het Regionale Autonome Bestuur van Alto Magdalena (CAM). Met het Colombiaanse Instituut voor Landbouwonderzoek werd een overeenkomst ondertekend voor een concurrerende en duurzame teelt.

De organisatie werkt verder samen aan een milieuagenda met het Regionale Autonome Bestuur van Risaralda (CARDER), in het kader van het nationale beleid van verantwoorde teelt en consumptie. Corpohass werkt ook toe naar een akkoord met de Colombiaanse Vereniging voor de Omschakeling naar Bioteelt (ASOBIOCOL).
De organisatie zette eveneens haar schouders onder de oprichting van de Nationale Raad van Hass Avocado-exporteurs van Colombia.

Tot slot is een van de grote prestaties van Corpohass en de sector de oprichting van Territorio Aguacate geweest. Dit evenement zag het licht in 2018 en is ondertussen uitgegroeid tot de belangrijkste bijeenkomst over de teelt van en handel in Hass-avocado’s in Latijns-Amerika. Binnenkort is het aan de derde editie toe. Het evenement gaat door op 2 en 3 december in het Plaza Mayor Internationaal Congrescentrum in Medellín.

Voor meer informatie:
Corpohass
administrativa@corpohass.com
www.corpohass.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven