Forse groei Chileense druivenexport dankzij nieuwe rassen

De Chileense Vereniging van Fruitexporteurs (ASOEX) heeft de resultaten gepresenteerd van de eerste raming voor het nieuwe druivenexportseizoen 2021-2022.

"We ramen dat Chili ongeveer 84,6 miljoen kartons druiven van 8,2 kilo zal exporteren, wat een stijging van 14,9% inhoudt ten opzichte van 2019/20 en een toename van 29,3% tegenover vorig seizoen, toen de teelt werd getroffen door onverwachte regens in de zomer", meldde de voorzitter van ASOEX, Ronald Bown Fernández.

"Deze raming laat zonder twijfel een significante groei van de export zien en een herstel van de Chileense druivensector. De hogere exportvolumes worden voornamelijk gedreven door de toename van nieuwe rassen. In vergelijking met 2019/20 zijn er 73,5% meer druiven van nieuwe variëteiten en voor de vergelijking met vorig jaar ligt dat cijfer op 49,1%."

Naar verwachting zullen er 35 miljoen kartons van nieuwe druivenrassen geëxporteerd worden. Van traditionele rassen zullen er 32 miljoen kartons de boot opgaan en van Red Globe iets meer dan 17 miljoen kartons. "Onze raming en de resultaten van voorgaande seizoenen tonen duidelijk aan dat de Chileense druivensector volop inzet op nieuwe rassen. Die worden immers beter onthaald op de bestemmingsmarkten en krikken het concurrentievermogen van de Chileense sector op. Er zijn zeker nog traditionele rassen zoals Red Globe, maar onze statistieken laten een continue daling van hun exportvolume zien. Zo exporteerde Chili 10 jaar geleden meer dan 27 miljoen kartons Red Globe druiven, terwijl dat volume vandaag is teruggebracht tot ongeveer 17 miljoen kartons", merkte hij op. Vooral groene druiven worden steeds meer gevraagd in de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea.

Ronald Bown meldde dat medio januari 2022 een tweede raming wordt gepubliceerd.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven