"De meeste Poolse fruitexporteurs bedienen Noord-Afrikaanse markten"

Voor één bedrijf is de appeloogst volledig voltooid. Er komen echter drukke tijden aan, want de exporteur wil zo veel mogelijk verzenden voordat de logistieke kosten stijgen. De politieke problemen tussen Polen en Wit-Rusland hebben gevolgen voor bedrijven aan beide zijden van de grens, dus de exporteur hoopt dat de situatie snel zal worden opgelost.

Jakub Krawczyk, exportmanager voor Appolonia, stelt dat de Poolse appelexporteur dit seizoen veel sneller appelen zal kunnen verwerken dankzij nieuwe investeringen in sorteer- en verpakkingsmachines: "Op dit moment is de oogst klaar en hebben we alle bewaarcellen met fruit gesloten, dus we zitten vol met appelen. Gelukkig hebben de meeste van onze telers de appels op tijd geplukt en verwachten we geen kwaliteitsproblemen. Nu werken al onze machines in de hoogste versnelling en naar onze mening kan het hele seizoen op volle toeren draaien."

"Over een paar weken hopen we een nieuwe verpakkingslijn te openen, die we net hebben afgebouwd. Twee nieuwe sorteer-verpakkingsmachines zullen nog eens 20.000 ton per jaar extra kunnen verwerken, dus we breiden onze productiemogelijkheden uit. Deze zullen ons helpen orders sneller en met voorsortering te verwerken. Orders zullen zo gemakkelijker en sneller klaar te maken zijn."

Volgens Krawczyk wordt Egypte een belangrijkere markt voor bedrijven in Polen. "De vraag naar appelen is groter dan we hadden verwacht, waar we natuurlijk erg blij mee zijn. In sommige regio's zijn we begonnen met leveringen van zeer grote hoeveelheden, zoals bijvoorbeeld Egypte. We zien dat de meeste AGF-bedrijven in Polen verkopen aan Noord-Afrikaanse markten en we hopen dat het nieuwe verkoopplatform, dat CargoX is, zowel verkoper als ontvanger zal helpen om eerlijke en goede zaken te blijven doen. In slechts één pakhuis hebben we meer dan 2.000 bakken Gala Royal gesorteerd, wat een behoorlijk groot aantal is als je bedenkt dat het seizoen nog maar net begonnen is. Oktober was over het algemeen een zeer goede maand."

"Golden Delicious zijn populair als altijd, niet alleen in Europa maar ook in Egypte en in het Midden-Oosten. Hoewel de hoeveelheden die we aan West-Europa leveren op dit moment niet zo groot zijn, omdat er nog voorraden zijn in bijvoorbeeld Spanje, weten we dat we gewoon nog even moeten wachten om met fulltime leveringen te beginnen. Gala Royal, en vooral Shinga of Red Cap, zijn de rassen waar de klanten het meest naar op zoek zijn. Er is een beetje minder beschikbaarheid van Gala, omdat er niet al te veel telers zijn die midden november de bewaarkamer willen openen, ze willen gewoon wachten op een betere prijs," legt Krawczyk uit.

"Maar omdat we in het begin van het seizoen goed werk hebben geleverd, kunnen rassen als Red Jonaprince, Jonagored en Idared het gat opvullen, als er een tekort aan Gala is. Voor zover ik weet zijn veel bedrijven ook begonnen met de verkoop van grote hoeveelheden appelen aan India, met ladingen in september en oktober, wat fantastisch nieuws is omdat het seizoen voor dat deel van Azië normaal gesproken in november of oktober begint."

Met Kerst voor de deur wil Krawczyk zo veel mogelijk producten onderweg hebben: "We willen zo veel mogelijk appelen verkopen voordat de transportkosten met de Kerst omhoog gaan. Omdat er in Europa een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs is, zouden de prijzen dit jaar wel eens sneller kunnen stijgen dan vorig seizoen. Omdat we ook gebruik maken van havens als Trieste en Koper, hopen we dat de beschikbaarheid van de containers niet zal dalen. We hopen ook dat klanten die nog niet bij ons begonnen zijn met bestellen, daar zo snel mogelijk mee beginnen."

Krawczyk hoopt dat de politieke kwestie tussen Polen en Wit-Rusland snel wordt opgelost, want die schaadt zeker het bedrijfsleven aan beide kanten: "Er heerst grote spanning aan de Pools-Wit-Russische grens als gevolg van de migrantencrisis, dus iedereen houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Het heeft veel problemen veroorzaakt bij de levering van appelen aan onze partners en Wit-Rusland is een van de grootste importeurs van Poolse appelen. Dit betekent dat elk conflict een negatieve invloed heeft op beide partijen. Ik denk dat iedereen graag zou zien dat de situatie vreedzaam en zo snel mogelijk wordt beëindigd, zodat de grensovergangen kunnen worden geopend. Wij willen graag goede betrekkingen blijven onderhouden met onze vrienden aan de oostgrens," besliut Krawczyk.

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
+48 785 342 930
jakub.krawczyk@appolonia.pl 
www.appolonia.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven