Zullen de prijzen stijgen van industrie-appelen in Oekraïne, Moldavië en Rusland?

Ondanks recordoogsten van appelen in Oekraïne, Moldavië en Rusland en de voltooiing van de oogst van late variëteiten, dalen de prijzen voor industrie-appelen niet. Er is zelfs een tendens om de prijzen voor industrie-appelen in Polen te laten stijgen, € 0,07//kg.

Ondanks het feit dat de vraag naar appelsapconcentraat wereldwijd al vele jaren op rij daalt, hebben vraag en aanbod zich nu gestabiliseerd. Als de productie ervan sterk stijgt of daalt, reageren de prijzen ook sterker.

Gezien de wereldwijde inflatiecijfers en de recordcijfers die de FAO-index van de voedselprijzen heeft bereikt, zijn ook de prijzen voor appelsapconcentraat beginnen te stijgen. De prijsstijging werd nog versterkt door de factor van een sterke stijging van de transportkosten. Daardoor worden afzetmarkten en producenten door grote afstanden van elkaar gescheiden.

De belangrijkste factor was echter een groter dan verwachte daling van de appeloogst in de VS in 2021. Volgens voorlopige ramingen van plaatselijke verenigingen zou de appeloogst in de VS wel eens de laagste van de afgelopen 9 jaar kunnen zijn, wat nu al gevolgen heeft gehad voor de markt voor appelconcentraat. Aangezien minder grondstoffen beschikbaar kwamen is de vraag van de VS naar import sterk gestegen.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven