Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Vermeiren, Exofi

“Kiwimarkt is mondiaal spelletje geworden”

Tholen – Kiwiafzet heeft door de coronaproblematiek een boost gekregen en de gele kiwi wint sterk aan populariteit. Dat heeft veel gevolgen voor de markt, ziet Jan Vermeiren van Exofi. In Turkije, Spanje en Portugal worden veel kiwi’s aangeplant en bestaande groene kiwiplantages worden vervangen door gele in Frankrijk en Italië onder licentie van Zespri. “De kiwimarkt is een mondiaal spelletje geworden”, zegt Jan. De Franse kiwi die hij importeert zullen als niche daarin een constante waarde blijven. “Pas als de Franse groene kiwi’s een brix-waarde van 9% hebben, worden ze opgestuurd.”

Was de markt in eerdere jaren duidelijk verdeeld in een Zespri-seizoen met Nieuw-Zeelandse kiwi’s van mei t/m november, gevolgd door een Europees seizoen met kiwi’s uit Spanje, Griekenland, Italië en Frankrijk, is die markt nu een stuk diffuser geworden. Zespri heeft tegenwoordig ook teelt onder licenties in Europa en kan op die manier jaarrond kiwi op de wereldmarkt brengen. Europese kiwi’s gaan bijvoorbeeld ook al naar de Aziatische markt. Bovendien schakelen veel telers over naar de gele kiwi waarvoor vaak het dubbele betaald wordt. 35 procent van het Franse areaal is inmiddels overgeschakeld naar geel, met als gevolg dat er minder groene beschikbaar zijn. “De prijs van groene kiwi is inmiddels sterk gestegen de laatste 3 jaar, vertelt Jan.

Sowieso is de beschikbaarheid van groene kiwi’s dit jaar kleiner dan anders wat de prijzen ook opdrijft, verwacht Jan. “Italië heeft dit jaar 250.000 ton, Griekenland 180.000 ton en Frankrijk 57.000 ton beschikbaar en dat is een stuk minder dan andere jaren. Italië had vorig jaar ook 250.000 ton.” Prijsstijging is momenteel nog niet aan de orde, omdat de Nieuw-Zeelandse kiwi’s nog steeds op de markt zijn. Voor deze NZL kiwi’s hoeft in Europa geen invoerrechten te worden afgedragen. “Dat werkt destabiliserend op de markt”, constateert Jan. Er worden nog vele groene NZL-kiwi's verkocht als de Europese groene kiwi al geoogst is. Dat kan niet de bedoeling zijn, maar Europees commissaris Karel de Gucht denkt daar anders over.

De prijs van kiwi is sterk afhankelijk van de kwaliteit. De goedkoopste kiwi’s komen uit Griekenland. Franse kiwi's zijn duurder, omdat deze groeien in een microklimaat aan de rand van de Pyreneeën waardoor ze later geoogst kunnen worden dan de Italiaanse. Hierdoor ligt de brixwaarde een stuk hoger en zijn er grotere kalibers beschikbaar. Datzelfde zou kunnen gaan gelden voor Spaanse kiwi, die volop aan de Spaanse kant van de Pyreneeën aangeplant worden, vertelt Jan. Gezien het betere marktpotentieel voor kiwi - de Spanjaarden eten gemiddeld de meeste kiwi’s per hoofd van de bevolking in Europa - zijn telers volop aan het omschakelen van steenfruit- en kakiteelt naar kiwi. Nu is er nog voldoende lokale afzet, maar in de toekomst gaan deze ook een rol spelen op de markt. Ook in Turkije is er volop ontwikkeling in kiwi. Jan: “In de toekomst wordt het een transport- en logistiektechnisch vraagstuk waar de kiwi’s vandaan zullen komen.”

Het Europese seizoen van de Franse SIKIG kiwi start vrijdag 19 november bij Exofi in Brussel met de eerste beperkte aanvoer. “Er wordt nog volop geoogst in Frankrijk en we hebben nog geen overzicht wat de maten betreft. Volgende week verwachten we ook nog beperkte volumes, maar vanaf december gaan we met verschillende merken uit Frankrijk aan de slag om het volume te garanderen”, besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel, België
+32 (0)2 243 1249
info@exofi.be      
www.exofi.be