Lorena-avocado breekt door in Colombiaanse export

De avocadoteelt is de afgelopen jaren fors gegroeid in Colombia. Avocado is ondertussen een van de belangrijkste fruitsoorten in het Zuid-Amerikaanse land. De Hass-variëteit is wereldwijd de meest populaire avocado, maar andere rassen breken steeds meer door op de internationale markt, zoals Lorena, een variëteit uit Palmira, een plaats in het departement Valle del Cauca, die binnen een aantal jaren een aanzienlijk aandeel zal hebben in de exportcijfers.

Llanofrut, een telersvereniging uit Lejanías, een gemeente in het departement Meta, die zich toelegt op de teelt, afzet en export van guave en mangosteen, hoopt in november de Goede Teeltpraktijken-certificering van het Colombiaanse Landbouwinstituut (ICA) te verkrijgen en twee teeltlocaties van Lorena-avocado’s als exportbedrijven in te schrijven.

Voorzitter Martín Emilio Muñoz Nohava legt uit dat er op de nationale markt veel vraag is naar de Lorena-avocado. Hij onderscheidt zich van de Hass-avocado in gewicht en grootte. Het gewicht van Lorena varieert tussen 400 en 800 gram, terwijl de Hass-avocado tussen de 150 en 400 gram weegt.

Claudia Vinasco, directrice Duurzaamheid bij Contactar Microfinanciera, benadrukt andere eigenschappen, zoals het uiterlijk en de smaak. Lorena is volgens haar ook iets lichter en minder romig, heeft een gladde, glanzende schil en is langwerpig van vorm en donkergroen van kleur.

Om een goede oogst van deze variëteit te hebben, moet er aan enkele factoren worden voldaan. Naast de invloed van externe factoren zoals weersomstandigheden (warmte, vochtigheid of regenval) moeten de planten zeer zorgvuldig worden behandeld. De vertegenwoordiger van Llanofrut geeft aan dat de telersvereniging de Lorena-avocado plant in gebieden die tussen de 400 en 600 meter boven zeeniveau liggen, een ideale hoogte voor een goede opbrengst.

Lorena biedt twee oogsten per jaar (in het eerste kwartaal en in de laatste helft van het jaar). In sommige gevallen zijn er drie oogsten. De ideale temperatuur voor de teelt ligt tussen 23°C en 34°C.

Departement Tolima
Volgens cijfers van het Colombiaanse ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling ligt 86% van het Colombiaanse Lorena-areaal in de departementen Tolima, Antioquia, Caldas, Santander, Bolívar, Cesar, Valle del Cauca en Quindío. Tolima leidt de dans met 23.684 ha en een opbrengst van 90.245 ton. In Bolívar wordt dan weer de hoogste gemiddelde opbrengst per hectare behaald. Het totale Colombiaanse areaal Lorena-avocado’s bedraagt 34.060 hectare.

Bron: agronegocios.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven