Siciliaanse kaki's onderscheiden zich door hoge brixwaarde

Om continuïteit te waarborgen en werkgelegenheid en sociale kansen te scheppen in het gebied, heeft telersorganisatie Eco Farm enkele jaren geleden besloten ook kaki's te gaan telen en op de markt te brengen. Dit is een moedige keuze, die dateert uit de tijd vóór de pandemie, maar die wel succesvol blijkt te zijn.

De kakiteelt van het in Butera gevestigde bedrijf in Midden-Sicilië, bedraagt ongeveer 600/650 ton per jaar van het ras Rojo Brillante. Rocco Patrì, voorzitter van Eco Farm, vertelt hierover.

“De teelt van dit jaar is vrij goed, ondanks dat door de harde wind in sommige gebieden een deel van de vruchten is gevallen. De grootte ligt nog iets onder de Spaanse norm, maar wij schrikken niet terug voor een vergelijking qua de smaak en de consistentie van ons fruit, dat nog steeds van topklasse is. Het bewijs hiervan is dat de kaki's een uitstekende brixwaarde van ongeveer 15 graden hebben.”

Rocco Patrì op een foto uit 2017

“Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het probleem betreft de maten houdt verband met de buitensporige hitte en droogte van de zomer van 2021. Bovendien moeten de teelttechnieken nog worden verbeterd. Maar wij blijven ons vastberaden op dit gewas toeleggen, zozeer zelfs dat wij middelen hebben geïnvesteerd in de verbetering van de technologie, die noodzakelijk is voor de naoogst. Elke fase van het proces wordt rechtstreeks in onze faciliteit uitgevoerd.” 

“Voor een kaki die qua maat goed is, krijgen we een gemiddelde prijs van ongeveer €0,60 per kg, terwijl er voor maten onder de minimumnorm geen markt is. In deze gevallen neemt het gewas een andere route en komt het terecht in lokale kanalen. In november is er traditioneel een daling van de consumptie, die hopelijk weer zal aantrekken aan het einde van de maand, als de kerstsfeer zich aandient. Dit is het begin van het citrusseizoen en eerst zullen de reguliere rassen op de markt worden gezet, gevolgd door de bloedsinaasappelen.”

Eco Farm Srl is een referentiepunt voor de Italiaanse en buitenlandse retail, met een teelt die zich uitstrekt over meer dan 1000 hectare, verdeeld over druiven, perziken, nectarines, abrikozen, kaki's, appelen, sinaasappelen en andere gewassen.

Voor meer informatie:
Rocco Patrì
O.P. Eco Farm s.r.l.
Sede Legale: Viale della Regione, 232 
93100 Caltanissetta
Stabilimenti: C.da Judeca
93011 Butera (CL) - Italië
+39 0934 921558
info@ecofarmitalia.com
www.ecofarmitalia.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven