Apulië maakt balans druivenseizoen op

Het Italiaanse druivenseizoen was, en is nog steeds, zeer complex als gevolg van variabelen in verband met de afzet, tekorten aan arbeidskrachten en stijgende grondstofprijzen. Angelo Di Palma, lid van de raad van bestuur van telersvereniging Apeo en vertegenwoordiger van Fruitsland.

Angelo Di Palma

“Wij hebben een vertraging opgelopen van ongeveer 15 dagen aan het begin van de oogst in vergelijking met de normale commerciële kalender. Deze vertraging, gekoppeld aan een opbrengst per hectare die hoger was dan gemiddeld en een bijzonder agressief aanbod van onze buitenlandse concurrenten, heeft geleid tot een opeenstapeling van gewassen die niet gelijk liepen met de marktvraag, ondanks verminderde hoeveelheden van andere typische zomergewassen.”

“Deze situatie heeft ertoe bijgedragen dat de prijzen 20-25% lager waren dan in de voorgaande jaren, ook al was de kwaliteit van de druiven uitzonderlijk, mede dankzij de gunstige weersomstandigheden tot eind oktober. Naast de daling van de prijzen waren er ook stijgingen van de grondstofprijzen die, samen met de stijging van de elektriciteits- en brandstofkosten met 30 à 40%, het nog moeilijker maakten om het seizoen voort te zetten.” 

“Op basis van de eerste balansen zien we een verdere stijging van de afzet van pitloze rassen ten opzichte van traditionele rassen. Met name de witte rassen zijn dit jaar opnieuw de grootste wat de hoeveelheden betreft, maar ook de rood/zwarte druiven en de mixreferentie vertonen een belangrijke groeitrend.”

De meest populaire verpakkingen voor supermarkten zijn de punnets van 500 gram en de zakjes van 4,5 kg.

“Al aan het begin van het seizoen ondervonden de Italiaanse druiven sterke concurrentie van buitenlandse druiven uit landen als Egypte, Spanje, Turkije en Griekenland. Ook nu komen er nog steeds druiven uit die landen onze kant op. De afzet op de binnenlandse markt zal worden voortgezet zolang de beschikbaarheid dit toelaat. Gelukkig geven Italiaanse winkeliers de voorkeur aan in Italië geteelde druiven.”

Voor meer informatie:
Angelo Di Palma
Fruitsland 
Via del Melocotogno, 3 - P. 1
70014 Conversano (BA) - Italië
(+39) +39 080 9671685
info@fruitsland.it
www.dipalma.it 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven