Zuid-Afrika lanceert nieuwe appelrassen voor warmere klimaten

De Agricultural Research Council in Zuid-Afrika heeft een nieuwe reeks Afri appelrassen gelanceerd die kunnen gedijen in warmere klimaatomstandigheden. Dr Leon von Mollendorff, algemeen directeur van Culdevco, een joint venture tussen de ARC en de SA Deciduous Fruit Industry, zei dat traditionele appelbomen volgens het onderzoeksinstituut Infruitec-Nietvoorbij van de ARC ten minste 800 koude-uren nodig hadden. Dit had een sterke invloed op de hoeveelheid, de kwaliteit en de timing van de bloei.

De nieuwe low-chill rassen blijken het echter goed te doen in gebieden met slechts 200 tot 500 koude-uren, afhankelijk van het ras. Deze low-chill appelrassen zijn het resultaat van meer dan 15 jaar veredeling, selectie en evaluatie, waarmee Dr. Iwan Labuschagne is begonnen. Het veredelingsprogramma had tot doel de klimaatrisico's te verminderen en opkomende en kleinschalige producenten een middel te verschaffen om de marktrisico's te diversifiëren en de winsten te verhogen, zei hij.

Het ARC verwierf in 2014 de kwekersrechten voor zes van deze appelrassen en deze kunnen nu bij Culdevco worden besteld voor commerciële productie.

Bron: zaszambia.wordpress.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven