Malta: 600 telers maandenlang onbetaald door bankproblemen voedselagentschap

Door financiƫle problemen wachten zo'n 600 telers op een betaling van honderdduizenden euro's voor producten die ongeveer drie maanden geleden op de groentemarkt van Pitkali zijn verkocht. Telers zijn boos en hebben verklaard dat zij nog steeds geld tegoed hebben voor producten die zij in september op de markt hebben afgezet.

Door de betalingsachterstand hebben sommigen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, omdat ze geen geld hebben om de algemene kosten en andere bedrijfskosten te dekken. Naar verluidt wachten de telers op ongeveer 720.000 euro.

De markt gaat twee keer per week open en de telers leveren er duizenden kilo's verse groenten en fruit af die vervolgens worden geveild aan supermarkten, groentespeciaalzaken en marskramers. Het geld dat met de verkoop van de producten wordt verdiend, wordt vervolgens aan de telers uitbetaald via een bankrekening.

Het nieuwe Voedselagentschap van de regering van Malta, dat in de zomer is opgericht, is in de plaats gekomen van het particuliere bedrijf Pitkalija, dat vroeger toezicht hield op de veiling van groenten en fruit. Brain Vella, hoofd van het agentschap, heeft verklaard dat de nieuwe agentschap enige vertraging heeft opgelopen bij het openen van een bankrekening.

Bron: timesofmalta.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven