Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Exploring Bejo's World

Hoe staat de Europese wortelmarkt ervoor?

Tholen - Van maandag tot en met woensdag vond het virtuele evenement 'Exploring Bejo's World' van groentezaadveredelaar Bejo plaats. Tijdens de sessie 'market developments in carrots', waarbij onder meer ingegaan werd op onderzoek naar de smaak van wortelen en de nieuwe variëteiten die Bejo Zaden introduceert, beschreef Robert Schilder de stand van zaken op de wortelmarkt.

België
Robert, Crop-Manager Western Europe van Bejo, start zijn rondje langs de landen in België. Dit is namelijk een belangrijk land voor de teelt van industriewortelen, legt hij zijn keuze uit. ''Bij onze zuiderburen zien we een groei van het aantal hectare van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. 'Het areaal is nu ongeveer 3500 hectare, waarbij de opbrengst per hectare ook in België dit jaar gegroeid is.''

Kwalitatief gezien heeft de peen het in België daarentegen zwaar gehad. ''Hij is wat zachter, korter en beschadigd. Door de zware regenval in de zomer heeft de natte grond gevolgen gehad voor de kwaliteit van de worteloogst.''

Verenigd Koninkrijk
Vervolgens stapt hij van het vaste land af, waar hij constateert dat het Verenigd Koninkrijk geen uitzondering is in de groei van het aandeel van de biologische wortelteelt in veel Europese landen. ''Van het totale areaal (7400 hectare) in het Verenigd Koninkrijk is het aandeel van de biologische wortelteelt met ongeveer 10 procent gestegen.''

''De kwaliteit van het gewas is goed, maar er is hier een overschot aan wortels op het moment. Dit komt de prijs van voornamelijk de traditionele wortelen niet ten goede. Die ligt op dit moment op £0,50 per kilo.'' De biologische wortelen worden verkocht voor £1,20 per kilo.

Denemarken
Bij de overstap naar Denemarken legt Robert vervolgens enthousiast de nadruk op het aandeel van de biologische wortelteelt in het Scandinavische land. ''De Denen zijn een echte voorloper op het gebied van de biologische teelt. Met een aandeel van ongeveer 53 procent, van het over de 2.000 hectare tellende areaal, is de meerderheid van de teelt biologisch. Naar verwachting groeit dit het komende jaar zelfs naar 60 procent.''

De condities voor de teelt in het land waren verder goed, wat leidde tot een uniforme, goede kwaliteit aan wortelen. ''De binnenlandse verkoop is al jaren zeer stabiel. De buitenlandse verkoop daalt echter snel door de lage prijzen in Europa.'' 

Nederland
Nederland heeft op het gebied van biologische teelt nog wel wat in te halen op de Denen, constateert Robert als hij de aandacht naar onze markt toe trekt. ''We gaan, als grote speler in de export, echter de goede kant. Het aandeel hectare van de vroege biologische wortelen is met 5 procent gestegen ten opzicht van vorig jaar.'' In Nederland constateert Robert verder ook een goede opbrengst, van de in totaal 8700 hectare, met een verhoging van zo'n 20 tot 30 kisten per hectare.

''De kwaliteit van de wortelen die Nederland op de markt brengt, is verder erg goed, wat een positief effect op de verkoop heeft.'' Niet op elk aspect van de markt trekt dit zich door. ''De verkoop van 'minder kwaliteit' wortelen en producten zonder een GlobalGAP certificaat verloopt moeizaam. De markt vraagt meer en meer om GlobalGAP certificering, waar velen nog niet in kunnen voorzien.''

Duitsland
Op de Duitse markt ziet Robert een goede kwaliteit wortelen wat zorgt voor een sterke stijging van de opbrengst. ''We praten dan over zo'n  90 tot 100 ton per hectare van de in totaal 14.000 hectare in het land. We zien ook hier dat, met een aandeel van bijna 20 procent van het totale areaal, de biologische teelt in Duitsland eveneens in de lift zit.''

Frankrijk
Voor de Franse markt gaat hij in op de prijs van de verpakte biologische wortelen. ''We zien dat dat het niveau van de prijs hierbij op 50 cent per kilo ligt met de transport naar de klant inbegrepen.'' De markt van zowel de traditionele als de biologische wortelen ervaart de gevolgen van de lage prijzen aldaar.

De vraag valt nog wat tegen in Frankrijk. ''Gespecialiseerde supermarkten geven aan dat de verkoop erg langzaam verloopt, voornamelijk voor de gekleurde wortels. We zien echter dat de verkoop in de winter altijd aantrekt.'' De koude weersverwachtingen stemmen Robert daarom hoopvol dat de verkoop zal aantrekken.

Spanje
Kijkend naar Spanje is er op gebied van het areaal weinig verandering. ''Die is al jaren vrij stabiel rond de 5.500 hectare'', zo blikt Robert terug. ''Door een lagere kwaliteit aan wortelen is de opbrengst afgelopen jaar gedaald. Het prijsniveau ligt op het veld op 18 cent per kilo. Door het gebrek aan goede kwaliteit wortels kan deze de komende tijd echter omhoog gaan.''

Polen
In het Poolse areaal is die stabiliteit, die Robert in Spanje zag, ook terug te zien. ''Met 20.000 hectare is hij hier ook al jaren niet veel veranderd. De opbrengst is echter iets hoger, met voornamelijk overrijpe wortelen op de markt. In het zuiden is men een stuk minder optimistisch. De zware regenval daar had een negatieve impact op zowel de kwaliteit als de opbrengst. '' 

De kwaliteit is evenwel over het algemeen goed. ''De prijs ligt wel een stuk lager dan de laatste 4 jaar. Na wassen, borstelen en verpakken ligt het niveau nu tussen de 11 en 15 cent per kilo."

Italië
Die trend van stabiliteit in arealen wordt in Italië verbroken. Hier beschrijft de Crop-Manager een sterke groei van het traditionele-, maar ook biologische wortelareaal. ''Door de goede prijzen is het areaal flink gegroeid naar ongeveer 8.200 hectare. De opbrengst hierbij is, door het droge seizoen, met 50 ton per hectare gemiddeld te noemen.''

Over het algemeen is de kwaliteit vrij goed en de prijs is zo rond de 25 cent per kilo. Vooruitkijkend naar de toekomst voorziet Robert dat in Italië de focus steeds meer op hogere kwaliteit en nieuwe markten gaat.

Rest van Europa
Concluderend besluit de expert nog in vogelvlucht langs de rest van Europa te gaan. Vooral het aandeel van de biologische teelt enthousiasmeert hem. ''In Zwitserland ligt dit inmiddels op 20 procent van het totaal. Voor Oostenrijk ligt dit zelfs nog iets hoger.''

Verder is er in Oostenrijk sprake van een goede opbrengst van ongeveer 90 tot 100 ton per hectare. ''De prijs van het gewassen product ligt op 20 cent per kilo. In Rusland ligt dit zelfs nog 5 cent hoger. Door het welbekende arbeidstekort was er sprake van weinig productie, waardoor de groenteprijs flink steeg'', besluit Robert.