VdK, vzbv en Greenpeace

Ook Duitse initiatieven voor btw-verlaging groenten en fruit

De Duitse sociale vereniging VdK, de 'Verbraucherzentrale Bundesverband' (vzbv) en Greenpeace verzoeken de coalitiepartners van de komende Bondsregering om de btw op groenten en fruit, peulvruchten en plantaardige melkvervangers zo ver als mogelijk te verlagen. Daarmee zouden stimulansen gegeven worden om meer plantaardige levensmiddelen in plaats van dierlijke levensmiddelen te consumeren.

"Het is de opgave van de Bondsregering om de voorgeschreven emissiedoelen uit de klimaatbeschermingswet te bereiken. Daarom moet ze ervoor zorgen dat een gezonde, milieu- en klimaatvriendelijke voeding voor alle consumenten mogelijk en betaalbaar is, bijvoorbeeld door de btw op groenten en fruit te verlagen", zegt Klaus Müller, directeur van de Verbraucherzentrale Bundesverband.

Marktstand met groenten en fruit: gezond en klimaatvriendelijk

Meerderheid is voor belastingprikkels
Er wordt breed ingestemd met een belastingvorm die aanzet tot een duurzaam en gezond levensmiddelverbruik: 71 procent van de Duitsers is het ermee eens dat de levensmiddelprijzen de ware kosten weer zouden moeten geven - dus ook de kosten van milieu- en klimaatschade die bij de productie ontstaan. Dat is de uitkomst van een representatieve enquête van Kantar in opdracht van de Verbraucherzentrale Bundesverband. 81 procent van de ondervraagden is daarnaast voorstander van belastingprikkels om milieu- en klimaatvriendelijke consumptie te bevorderen.

De drie verenigingen zien hierin een duidelijke opgave voor de Bondsregering om de btw op plantaardige levensmiddelen zo ver als mogelijk te verlagen en zich in Brussel in te zetten voor een belastingvrijstelling in de gehele EU. Dit zou eraan bijdragen de actuele prijsstijging bij levensmiddelen te compenseren. Bovendien zouden belastingen voor consumenten verlaagd kunnen worden door een dierenwelzijnsheffing op vlees- en zuivelproducten in te voeren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven