Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelen gaan weg als warme broodjes

Volks- en aardappelfeesten, de horeca, kantines, leveringsdiensten, de retail: aardappelen gaan weg als warme broodjes sinds de mensen elkaar weer tijdens festiviteiten mogen zien, minder thuiswerken en meer uit eten gaan. "Dat merken we maar al te goed in onze afzet", zegt Thorsten Riggert, teler uit het Duitse district Lüneburg en bestuurslid bij Landvolk Niedersachsen. "De afzet verplaatst zich weer meer van de huishoudens naar de horeca." De kwaliteit van de aardappelen is goed; de oogst voldoende, zegt Thorsten volgens Landvolk Niedersachsen.

Aardappelen zijn populair en gewild. Foto: Landvolk Niedersachsen 

Bijna de helft van alle in 2021 in Duitsland geoogste aardappelen komt uit Niedersachsen. In de deelstaat pootte men op 115.400 hectare aardappelen; in heel Duitsland bedroeg het aardappelareaal volgens ramingen van de Agrarmarkt-Informations-Gesellschaft (AMI) circa 260.000 hectare. Dat betekent een daling van 4,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook het aardappelareaal in Niedersachsen is met bijna 7.000 hectare afgenomen ten opzichte van 2020, weet Thorsten. Maar in 2021 werden altijd nog meer aardappelen geteeld dan in droogtejaar 2018, en de areaalreductie uit 2020 bleek een goede zaak. "Voor de telers klopt de prijs, we krijgen momenteel 18 euro per 100 kilogram", zegt de teler die de aardappeltelers vertegenwoordigt bij de Unie van de Duitse aardappelindustrie UNIKA.

Leveringstekorten zijn er volgens Thorsten momenteel niet. "Als ik ergens een keer geen frites kan krijgen ligt dat niet aan het product. Tekorten ontstaan, als dat al gebeurt, omdat producten vanwege transportproblemen niet in de handel of in de horeca geraken. In heel Europa is alles safe wat betreft de aardappel."

Aardappelen zijn en blijven begeerd: volgens de Kartoffel-Marketing-Gesellschaft (KMG) consumeren de Duitsers circa 64 kilogram per persoon per jaar. In de coronapandemie kochten consumenten met tot wel 147.000 ton in een jaar duidelijk grotere hoeveelheden dan voorheen. "Wij telers zijn tevreden. Dat kunnen helaas niet alle beroepscollega's zeggen", zegt Thorsten tot slot.

Voor meer informatie:
Landvolk Niedersachsen – Landesbauernverband e.V.
Warmbüchenstr. 3
30159 Hannover, Duitsland
+49 (0)511 367 040
[email protected]  
landvolk.net   

Publicatiedatum: