Vijftien jaar geleden besloot de Afrikaanse Unie tot een ambitieus project, waarbij delen van de Sahel-zone moeten worden herbebost om de voedselvoorziening veilig te stellen en tegen verdere bodemdegradatie te beschermen. Tegelijk is de Grote Groene Muur in Afrika een belangrijke bijdrage tegen de klimaatverandering.
Uit een studie van de universiteit van Bonn en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties blijkt nu dat het ook economisch zinvol is, hoewel niet overal in de Sahel-zone. De analyse toont ook aan hoezeer gewapende conflicten het welslagen van het project in gevaar brengen. De analyse is nu gepubliceerd in het tijdschrift Nature Sustainability.
Het Great Green Wall-initiatief is bedoeld om verliezen door droogte, slechte landbouwmethoden en overmatig gebruik door de groeiende behoefte aan voedsel en brandhout te compenseren en terug te draaien. Dit zal worden bereikt door massale herbeplanting van inheemse bomen en grassen. In totaal moet 100 miljoen hectare land op deze manier worden hersteld. Tot dusver is dit ambitieuze doel echter nog lang niet bereikt, ook omdat de financiƫle middelen ontbraken.
Bron: uni-bonn.de