Corne van de Klundert, Origin Fruit Direct:

"Europese retail schakelt dit jaar eerder over op rode pitloze druiven van overzee"

Tholen - De aanvoer van overzeese druiven is in volle gang. "In Peru zijn de laatste jaren nogal wat pitloze druiven aangeplant, met name in het noorden. Die komen nu volop in productie, waardoor er meer druiven uit Peru naar Europa worden geëxporteerd. Naar verhouding ligt het aandeel wit seedless een stuk hoger dan Red Globe en red seedless dan voorheen het geval was", vertelt Corne van de Klundert van Origin Fruit Direct uit Rotterdam.

"Ook Brazilië heeft tot op heden meer druiven naar Europa gestuurd. Men is dit jaar eerder gestart met exporteren. Inmiddels is er redelijk wat regen gevallen. De verwachting is dat het exportvolume vanuit Brazilië de komende weken zal afnemen en dat men op min of meer hetzelfde niveau zal uitkomen als andere jaren", aldus Corne. "Tot nu toe hebben we een goed overzees seizoen achter de rug. Kwalitatief zijn er weinig issues. Wel zijn er af en toe vertragingen op de lijn, maar dat is tegenwoordig bijna standaard geworden."

"De vraag naar overzeese druiven is goed. In Europa zijn de meeste retailers al over op witte, pitloze druiven van overzee. De laatste jaren waren de rode, pitloze Europese druiven langer aanwezig op de markt, maar dit jaar zijn er wat kwaliteitsproblemen, waardoor men eerder lijkt over te schakelen op de rode, overzeese druiven", constateert de importeur.

"Prijzen liggen op een redelijk niveau. Echte pieken zoals we die in het verleden hadden, bestaan niet meer, je ziet veel meer normalere, vlakkere prijzen voor een langere tijd in de markt", zegt Corne. "De verkoop van witte pitloze druiven verloopt goed. Gezien het volume dat er op ons afkomt, vind ik de prijzen redelijk in balans. De prijzen van de rode, pitloze druiven liggen op een iets hoger niveau, waarschijnlijk ook omdat de Europese markt eerder overgaat op overzeese druiven."

"Inmiddels zijn ook de producenten in Namibe en de noordelijke provincies van Zuid-Afrika alweer druiven aan het pakken voor de export. De vooruitzichten voor deze seizoenen zijn erg positief. In navolging op Peru schakelt ook Zuid-Afrika over op betere rassen, zoals de Sweet Globe en het is mooi om dergelijke variëteiten steeds langer aan te kunnen bieden aan je Europese klanten. Uiteindelijk hoop je dat dit leidt tot een consumptiestijging van de hele druivencategorie", stelt Corne.

Naast nieuwe variëteiten doen ook steeds meer nieuwe verpakkingen hun intrede op de druivenmarkt. "Zo zien we dat ook dit jaar veel klanten kiezen voor heatsealpunnets. Die trend zet stevig door. Ook de vraag naar speciale papieren verpakkingen neemt toe. Wel zitten hier nog wel de nodige haken en ogen aan. Zo valt het niet altijd mee om het materiaal op tijd binnen te krijgen en zijn de kosten ook vrij behoorlijk", besluit Corne.

Voor meer informatie:
Origin Fruit Direct
Corné van de Klundert
+31 (0)6 43 24 14 89
corne@originfruitdirect.nl    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven