Swisspatat:

Vroege aardappelconcept 2022 goedgekeurd

De vertegenwoordigers van productie en handel hebben het vroege aardappelconcept 2022 goedgekeurd, meldt Swisspatat. Deze blijft in beginsel hetzelfde als in de voorgaande jaren; het ras Colomba, dat vanaf 2022 nieuw is op de hoofdrassenlijst, komt er aanvullend bij. Het doel is opnieuw om een goede teeltplanning voor de vroege aardappelen te creƫren. Het voorbije, uitdagende seizoen is dankzij een constructieve samenwerking goed verlopen.

De overstap van aardappelen uit bewaring naar Zwitserse vroege aardappelen van de nieuwe oogst is ieder jaar een grote uitdaging. In het bijzonder om de markt volledig te voorzien van huidvaste vastkokende aardappelen. Om de markt tijdig van vroege aardappelen te voorzien teelt men in de vroege teeltgebieden speciale aardappelrassen in bedekte teelt. Dankzij een planning en een samenwerking binnen de branche verliep de informatie-uitwisseling ook in dit veeleisende jaar positief.

Aardappelen zonder vaste schil als specialiteit verkocht
Vroege aardappelen zonder vaste schil van de rassen Lady Christl en Agata werden bij de groothandelaren in het vroege segment als specialiteit verkocht. Dit was een succes en zal zo voortgezet worden. Naast de twee gevestigde rassen wordt het aanbod aangevuld met het ras Colomba. Dit vroege ras wordt in de hoofdrassenlijst 2022 opgenomen en is vergelijkbaar met Agata.

Het marktpotentieel van aardappelen zonder vaste schil is echter zeer beperkt en de verzorging van de producten op het verkooppunt is vanwege de korte houdbaarheid onpraktisch. De drie rassen moeten allemaal zo vroeg als mogelijk aangeboden worden. Tot in juli worden er overwegend vroege aardappelen die huidvast zijn aangeboden. Aansluitend volgt de overgang naar de vroegrijpe vastkokende rassen. De nadruk ligt op het zo vroeg mogelijk bevoorraden van de markt met aardappelen van de nieuwe oogst. Dit verkoopconcept is zich zowel bij de conventionele alsook bij de biologische aardappelen succesvol geweest en wordt voortgezet.

Teeltplanning in 2022 moet worden afgestemd met afnemers
Om ervoor te zorgen dat de markt in 2022 in evenwicht blijft, mogen de arealen in het komende voorjaar niet worden uitgebreid. Telers wordt dringend verzocht de areaal- en rassenplanning met hun afnemers te bespreken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven