Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kostprijs lang bewaren consumptieaardappelen voor het eerst boven een kwartje

Jaarlijks maakt de NAV een update voor hun kostprijsmodel, dit jaar heeft de POC (producenten organisatie consumptieaardappelen) met dit model alvast een inschatting gemaakt voor 2022 en het model uitgebreid met het levermoment eind juni. 

De resultaten zijn voor telers die vaker aan hun kostprijs rekenen waarschijnlijk niet schokkend. Ze proberen een stukje bewustwording te creëren bij de groep telers die niet regelmatig zijn kostprijs inzichtelijk maakt aldus Jacco de Graaf, bestuurder van de POC.

In het recente verleden zijn door het wegvallen van Chloor IPC en de daarmee samenvallende kosten om de bewaring te reinigen de kosten voor de teler al flink opgelopen. De NAV heeft hier een kostprijs verhoging voor de aardappels uit berekend van 1,3 cent langjarig (zonder de kosten voor de schoonmaak, éénmalig ook nog eens 1,2 cent)

In 2022 worden telers op vele fronten geconfronteerd met verhoogde prijzen. De grootste stijgers zijn kunstmest (+100% voor stikstof), diesel (+20%) en gas en stroom (+50%), maar er zijn veel meer posten die te maken hebben met stijgende kosten, denk aan trekkers en machines (+15%) slijtdelen (+20%), maar ook bouwen (+20%) en repareren (30%) van de bewaring wordt een stuk duurder. ''Dan kan een teler zeggen dat hij al een bewaring heeft of die kosten juist niet heeft, maar uiteindelijk is deze wel een keer aan vervanging of renovatie toe. Dat moet door de teelt betaald worden'', becijfert de Graaf. 

De kostprijs (incl. ondernemersmarge) voor levering eind juni komt nu uit boven een kwartje. ''Een kwartje, dat vonden we vroeger een beste prijs. In 2022 is dat dus kostprijs niveau. Langzaamaan tikken alle kleine kostenposten toch door in de uiteindelijke kostprijs en dan is er toch een flinke impact. Dan zijn de kosten voor beregening nog niet eens meegenomen in dit vergelijk.  Feit is dat de contractprijzen niet of nauwelijks stijgen en als wij ons niet verenigen, blijft dat zo'', besluit van der Eijk. 

Klik hier voor een tabel met de constateringen welke impact de verschillende gestegen prijzen hebben op de kostprijs van een standaard bedrijf.

Natuurlijk is elk bedrijf anders en heeft elke teler een andere kostprijs. Op de site www.pocnederland.nl staat daarom het model als excelsheet waarmee iedereen het model kan aanpassen met zijn eigen gegevens om in een paar klikken je persoonlijke kostprijs te berekenen. 

Publicatiedatum: