De teelt van zoete aardappelen ontwikkelt zich in Frankrijk in rap tempo

Oorspronkelijk komen zoete aardappelen uit Zuid-Amerika, maar inmiddels worden ze ook in Europa, onder andere in Frankrijk geteeld. Daar ontwikkelt de teelt zich in rap tempo. 40% van de zoete aardappelen die daar worden geconsumeerd, wordt geteeld in Frankrijk zelf. De rest komt uit Spanje en de Verenigde Staten. Voorheen werden zoete aardappelen enkel verkocht op de afdeling Exotische Groenten en Fruit, maar tegenwoordig zijn ze een regulier product geworden.

Xavier Dupuis, teler op teeltbedrijf Garennes in Les Mureaux in Yvelines, is vorig jaar begonnen met het telen van biologische zoete aardappelen. Op zijn bedrijf met 111 hectare grond teelt Xavier zijn zoete aardappelen op een perceel van 2000 m² en hoopt hij tussen de 2 en 3 ton te kunnen oogsten. “De zoete aardappel is een product dat een aanvulling is op mijn bestaande assortiment en een product dat in opkomst is. De Franse teelt is ooit in het zuiden van het land begonnen, maar de opwarming van de aarde heeft het mogelijk gemaakt om zoete aardappelen in het noorden van Frankrijk te telen.”

Ook als het product gewoner wordt, blijft de prijs (van 4,90 euro per kilo) echter hoger dan die van de reguliere aardappel. “De reguliere aardappel kan machinaal en over meerdere hectaren worden geoogst en is een gewas dat we volledig onder de knie hebben. De zoete aardappel is daarentegen nog niet zo bekend en wordt hierdoor op nog niet zo veel plekken geteeld. Bij zoete aardappelen hebben we bovendien nog redelijk vaak te maken met klasse II-producten, dus de volledig gave zoete aardappelen moeten we wel een beetje duur verkopen”, legt landarbeider bij teeltbedrijf La Haye in Les Mureaux Simon Kiéné uit.

Bron: francetvinfo.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven