Klemens Morguet (Lisdorfer Handels) over de start van het seizoen:

"Vanaf -5°C is het problematisch voor paardenbloemen uit het Saarland"

De eerste regionale paardenbloemen uit het Saarland komen deze week op de markt. "De laatste sla wordt nu gesneden, zodat we ons nu volledig kunnen wijden aan het cultiveren van de paardenbloemen. Dit is een bijzonder tijdrovend proces", zegt Klemens Morguet, directeur van Lisdorfer Handels, dat de bladgroenten krijgt van drie regionale telers in het Saarland.

Een koudegolf zou rampzalig zijn
"De weersomstandigheden zijn nog steeds optimaal voor de paardenbloem," voegt Morguet eraan toe. "De paardenbloemen zijn afgedekt, maar de oogst is nog steeds erg afhankelijk van het weer. Vanaf -5 graden Celsius wordt het al problematisch, dus een korte koudegolf zou al desastreus zijn."

Paardenbloemen uit het Saarland zijn momenteel te koop voor €16-17 /kg. Ze worden hoofdzakelijk los in de handel gebracht in zakken van 2 kg.

Levendige handel
Als regionaal hoogtepunt is de paardenbloem nog steeds populair in de handel, constateert Morguet. Tegelijk met dit regionale product worden nog steeds Franse importgoederen aangeboden.

"De prijs van de ingevoerde producten is vergelijkbaar met de onze, maar zij bieden ook een grovere en dus goedkopere versie aan," zegt Morguet. Hoewel de Fransen hun waren gewoonlijk het hele jaar door verkopen, is er een kleinere hoeveelheid dan gewoonlijk verkocht, als gevolg van Covid en een gebrek aan arbeidskrachten. "Op langere termijn zal het Franse teeltareaal duidelijk afnemen, en hetzelfde geldt helaas voor de Saarlandteelt. Naar schatting is het regionale teeltareaal in de afgelopen 10 jaar met 40 à 50% afgenomen."


Naast de paardenbloem is er momenteel ook boerenkool uit het Saarland te koop / Foto: Lisdorfer Handels BV

Afnemend teeltareaal
Toch wordt de bladgroente nog steeds beschouwd als een belangrijk product in de regionale handel in versproducten, aldus Morguet. "Het product is bijzonder populair op de wekelijkse markten. In de supermarkt zijn paardenbloemen vaak maar één dag houdbaar, omdat ze zeer gevoelig zijn. Daarom is marketing nogal moeilijk."

Ondanks de uitdagingen op het gebied van productie en afzet, gelooft Morguet dat er nog tientallen jaren paardenbloemen uit Saarland beschikbaar zullen zijn. "Een van onze drie producenten nadert zijn pensioen en we hopen dat z'n opvolging op tijd is geregeld. Zo niet, dan hebben we nog steeds twee producenten die het product met veel passie zullen blijven produceren."

Voor meer informatie:
Klemens Morguet
Lisdorfer Frischgemüse Handelsgesellschaft m.b.H.
Überherrnerstraße 17
D-66740 Saarlouis, Duitsland
+49 (0)6831 40621
info@lfg-lisdorf.de   
www.lfg-lisdorf.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven