Aanbod zuidelijk halfrond haalt prijzen van Andalusisch citrus naar beneden

De relatief lage vraag in vergelijking met die van voorgaande seizoenen en de grote hoeveelheden citrus uit het buitenland in de schappen van de supermarkten halen de prijzen van Andalusisch citrus naar beneden, zo stelt het Observatorium voor Prijzen en Markten van de Spaanse regio Andalusië in haar wekelijkse citrusrapport (week 43). "Maar veel fruit blijft nog in de bomen hangen, omdat telers verwachten dat de recente regenval de maatvoering nog kan verbeteren."

Momenteel worden in de provincies Córdoba, Sevilla, Huelva en Almería nog steeds vroege sinaasappelen en mandarijnen geoogst, zoals Navelina’s, Satsuma's, Oronules of Clemenules, naast de vroege Fino-citroen in de provincies Málaga en Almería.

In de eerste drie weken van het huidige seizoen zijn de gemiddelde prijzen van sinaasappelen, mandarijnen en citroenen wekelijks met 11% gedaald als gevolg van vertraagde containeraankomsten met citrus van het zuidelijke halfrond in havens over de hele wereld.

De gemiddelde telersprijzen lagen 16,5% onder de waarden die werden opgetekend in dezelfde weken van 2020/21, maar toen kregen de telers veel geld voor hun waar vanwege de coronacrisis. Toch liggen ze ook 9,8% lager dan het vijfjarig gemiddelde van dezelfde periode.

"Experten uit de sector verwachten wel dat de prijzen de komende weken zullen stijgen, als gevolg van de afname van het aanbod van citrus op de markt en de toename van de vraag in de koude maanden", zo meldt het Observatorium voor Prijzen en Markten.

Prijzen
De prijzen van de vroege sinaasappel daalden in de eerste drie weken van het seizoen wekelijks gemiddeld met 10%. De gemiddelde prijs tot nu toe (€ 0,19 per kilo) ligt 23,6% lager dan het gemiddelde van dezelfde weken van 2020/21.

Clementines begonnen het seizoen met een uitstekende prijs van rond de € 0,70 per kilo, maar in de daaropvolgende twee weken daalden ze gemiddeld met 15,5% tot een waarde van € 0,50 per kilo. De gemiddelde prijs in de eerste weken van 2021/22 (€ 0,60 per kilo) is 8,4% lager dan de gemiddelde waarde die in dezelfde weken van vorig seizoen werd opgetekend.

Ook de citroenprijzen van week 40 tot en met 43 daalden met 4% per week. De gemiddelde prijs in die periode (€ 0,47 per kilo) was 24,1% lager dan het gemiddelde van dezelfde weken in 2020.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven