Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Javier Santana, van het Spaanse opkweekbedrijf Viveros Santana:

"Met een curing van 5 dagen kunnen telers nu goed houdbare zoete aardappelen op de markt brengen"

Het zoete aardappelseizoen is al flink onderweg in Spanje en niet alleen de telers zijn druk in de weer met de oogst, ook de opkwekers zijn al plantmateriaal aan het produceren voor volgend teeltseizoen.

"Onze klanten zijn volop aan het oogsten. Maar nu moeten ze zich toeleggen op de opslag en curing omdat de markt momenteel rustig is. Er is namelijk meer aanbod dan vraag. Ook al is de VS dit jaar geen grote concurrent vanwege de transportkosten, de zoete aardappel wordt ook geteeld in Egypte, Noord-Europa, Portugal, Noord-Marokko en zelfs Senegal. De teelt breidt zich wereldwijd uit en komt uiteindelijk terecht op de Europese markt, want dat is een van de markten waar de meeste zoete aardappelen worden geconsumeerd", vertelt Javier Santana, commercieel directeur van Viveros Santana.


Ook de derde generatie maakt al deel uit van het familiebedrijf uit Málaga

"Op dit moment zijn we onze bedrijf aan het klaarmaken voor het volgende seizoen. Sinds 1976 houden we ons exclusief bezig met de opkweek van plantmateriaal voor de zoete aardappelteelt, maar we helpen de telers ook met de afzet van hun product", zegt Javier. "Bovendien hebben we twee jaar geleden, toen ik naar de Verenigde Staten was gereisd om relaties aan te knopen met de universiteiten van North Carolina en Louisiana, het exclusief recht verkregen om in Europa rijpingskamers specifiek voor zoete aardappelen en alle soorten knollen te verkopen."

"Het is een Amerikaanse technologie van bedrijven met 75 jaar ervaring die een revolutie teweegbrengt in de curing van zoete aardappelen. Dit proces wordt steeds belangrijker omdat 20% van wat voorheen naar de verwerkingsindustrie ging nu ook als vers product kan worden afgezet. Door de zoete aardappel aan optimale temperatuur- en relatieve vochtigheidsomstandigheden te onderwerpen en de CO2-verversing te verzekeren, gaat de zoete aardappel een fase van lethargie in waarin elke wonde van de schil wordt genezen. Het resultaat is een gezonde zoete aardappel met een langere houdbaarheid."

"Virgen de Rocío, een van de eerste bedrijven in Spanje die een dergelijk systeem hebben geïnstalleerd, is erin geslaagd om de zoete aardappelen perfect te 'genezen' en klaar te hebben voor verkoop in slechts 5 dagen, terwijl het traditionele genezingsproces normaal tussen een maand en anderhalve maand duurt", legt Javier Santana uit.

"Met de curing neemt de kwaliteit van de Spaanse zoete aardappel toe, en dat zie je ook in de afzetcijfers. In Egypte bijvoorbeeld bestaat deze technologie niet. Daar exporteren ze het verse product zonder behandeling, maar juist daarom heeft de zoete aardappel een kortere houdbaarheid en zijn er meer problemen met rot. En dat vertaalt zich uiteindelijk in verliezen en claims", merkt hij op.

Uitbreiding biologische teelt
De vraag naar zoete aardappel blijft stijgen, maar de afzet heeft ook geleden onder de gevolgen van de pandemie. "Corona heeft ervoor gezorgd dat de afzet van het plantmateriaal dit jaar met 15 tot 20% is gedaald. Maar de daling deed zich sterker voor op de binnenlandse dan op de exportmarkt, en dan vooral bij kleine telers. De productiekosten zijn bovendien gestegen, al is en blijft het grootste probleem wel het gebrek aan mankracht."

"Toch gaan we vol goede moed door en vinden we onszelf steeds opnieuw uit", zegt de commercieel directeur. "Zo zijn we nieuwe rassen met verschillende kleuren aan het testen en hebben we zelfs een zeer productief witvlezig ras verkregen dat we volgend jaar op de markt zullen brengen. Daarnaast vernieuwen we in ons eigen laboratorium continu de rassen die het uitstekend doen op de markt, waaronder Beauregard en Convington. Die variëteiten zijn het langst houdbaar, hebben de beste smaak en in de keuken kan de consument die zoete aardappelen op veel verschillende manieren bereiden."

"Verder staan we in contact met fitness coaches en de Realfooding-beweging die de consumptie van zoete aardappelen promoten vanwege de gezonde eigenschappen ervan", vertelt Javier Santana. "Dankzij al onze inspanningen zijn we nu op veel markten aanwezig, zoals bijvoorbeeld ook in Polen en Noorwegen, waar het vanwege het koude klimaat enkele jaren geleden ondenkbaar was dat er zoete aardappelen konden worden geteeld."

"Een andere trend is de biologische tuinbouw, die steeds belangrijker wordt. We hebben daar fors in geïnvesteerd. Nu beslaat ons areaal voor de opkweek 35 hectare, en waar we onlangs nog maar 5 hectare besteedden aan biologische productie, houden we daar nu 14 hectare voor vrij. En als we rekening houden met het areaal in omschakeling, kan worden gesteld dat bijna de helft van onze kwekerij al biologisch is", benadrukt Javier Santana.

Voor meer informatie:
Francisco Javier Santana
Viveros Santana – Plantas de Boniatos
Carretera de Benamargosa, SN,
29700 Trapiche, Vélez-Málaga (Spanje)
+34 637 566 441
pedidos@boniatos-santana.com 
www.boniatos-santana.com 

Publicatiedatum: