Ecuadoraanse bananenproductie zal dalen als prijs niet omhoog gaat

Ruim tien dagen nadat het Ecuadoraanse ministerie van Landbouw  de prijs van een karton bananen voor 2022 op €5,45 heeft vastgesteld, laten bananentelers weten dat er geen sprake was van een overeenkomst tussen exporteurs en de bananensector. Zij stellen dat als deze prijs (die gelijk is aan die van 2021) zo blijft, de bananenproductie in Ecuador volgend jaar af zal nemen. 

Franklin Torres, voorzitter van de Nationale Federatie van Ecuadoraanse Bananentelers (Fenabe) legt uit dat het vasthouden aan deze prijs zal leiden tot een daling van de bananenproductie van 30% ten opzichte van 2020, toen de productie een record van 380 mln kartons bereikte. De verwachte daling zal neerkomen op 114 mln kartons. 

"De lagere productie, waarbij de prijs de productiekosten niet dekt, zal tot een crisis in de sector leiden en minder buitenlandse deviezen opleveren," aldus de voorzitter, die eraan toevoegde dat de productie dit jaar 10% lager ligt dan in 2020 en tussen de 340.000 en 350.000 kartons bedraagt. 

Ondertussen hebben exporteurs een voorstel gedaan om de prijs op €5,45 te houden om concurrerend te blijven. 

Bron: ecuadortimes.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven