De appelproductie zal in 2021/2022 naar verwachting met 4,5% groeien ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze groei kan met name worden toegeschreven aan Polen, Hongarije en Spanje, met een oogst van respectievelijk 350.000, 160.000 en 122.000 ton. In alle drie deze landen is sprake van herstel na een lagere oogst het seizoen daarvoor.
Ook in Duitsland, Portugal, Nederland, België, Roemenië, Slowakije en Bulgarije is sprake van een hogere productie, zij het in mindere mate. Deze gezamenlijke groei compenseert de verwachte lagere productie elders in de EU. In Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Slovenië zullen de oogsten naar verwachting met respectievelijk 160.000, 78.000, 22.000 en 21.700 ton dalen.
In de meeste Europese teeltgebieden leidde het regenachtige en kille voorjaar tot een late bloei en lagere bestuivingsactiviteit met als gevolg dat de fruitontwikkeling en oogst één tot drie weken vertraging opliepen. De zware regenval waardoor België, Duitsland en Nederland half juli werden getroffen, heeft geen gevolgen voor de appeloogst gehad. De kwaliteit van het fruit is goed, aangezien de hagelschade zeer lokaal voorkwam. Frankrijk meldt echter een bovengemiddelde hoeveelheid appelen in kleine maten.
De sterke stijging van de inputkosten is een bron van zorg voor de rendabiliteit van de appelteelt op de korte termijn. Het groeiend tekort aan goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen vormt op de lange termijn eveneens een bedreiging voor de sector.
Biologische teelt
De biologische teelt is een groeiend segment binnen de hardfruitsector in de EU, desondanks ontbreken de gegevens van verschillende lidstaten. Volgens Eurostat was het biologische appelareaal in 2019 het grootst in Frankrijk, Polen en Italië, terwijl in Hongarije, Slovenië, Italië en Oostenrijk het percentage van het appelareaal dat aan de biologische teelt is gewijd het hoogst was.
Klik hier voor het volledige rapport.
Bron: apps.fas.usda.gov