Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

Ondanks de aanvankelijke bezorgdheid over de kwaliteit als gevolg van de slechte weersomstandigheden in veel teeltlanden, lijkt de druiventeelt in Spanje en India relatief onaangetast te zijn, terwijl er in Italië wel een deel van de gevreesde schade sprake is. In andere landen, vooral Noord-Amerika en Zuid-Afrika, zijn het de aanhoudende logistieke problemen en de hoge kosten die daarmee gepaard gaan, die voor problemen zorgen voor de druivenmarkt.

Nederland: Europese druiven maken plaats voor overzeese
Op de Hollandse druivenmarkt maken de Europese druiven plaats voor overzeese handel. Het overzeese seizoen start traditiegetrouw op met de Braziliaanse druiven en ook Peru komt nu met alle soorten op de markt. Het Griekse seizoen is voorbij en volgens een importeur loopt ook het aanbod Italiaanse druiven hard terug. Het Italiaanse seizoen verliep kwalitatief gezien niet verkeerd, maar de aantallen waren beduidend lager door het warme weer en de verkoop bleef achter ten opzichte van vorige jaren. De Zuid-Afrikaanse druivenoogst zal naar verwachting in lijn liggen met het vorige seizoen. India heeft goede weersomstandigheden en verwacht een goede opbrengst. “Hopelijk zal dit ook leiden tot een acceptabele prijszetting en niet al te veel druk op de markt”, besluit de importeur.

Duitsland: "Ongebreidelde" verkoop van Italiaanse druiven
Een groothandelaar uit München biedt zowel de groene Sugar One variëteit als de rode Crimson variëteit aan, die verpakt en verkocht worden in papieren zakken.
Het seizoen is begonnen rond eind juni/begin juli en zal waarschijnlijk eindigen in december. Zowel wat de prijs als de smaak betreft, zijn de Italiaanse druiven "topklasse", aldus de groothandelaar. Verder stelt hij dat de prijs weliswaar een belangrijke factor is voor de afzet, maar dat ook het uiterlijk, de smaak en de goede textuur van belang zijn.

De kwaliteit van de druiven is volgens hem zeer goed. Zijn bedrijf ontvangt per week ongeveer vijf pallets rode druiven en vier pallets groene druiven uit Italië, die het hele jaar door beschikbaar zijn.

De druiven worden vervolgens geleverd aan onder andere de horeca, (school)kantines en ziekenhuizen. Vooral voor kleuterscholen, ziekenhuizen e.d. zijn de druiven van groot belang en worden ze gebruikt als fruitgarnituur bij de maaltijden. De verkoper zegt dat de verkoop "ongebreideld" is, omdat zelfs in de winter voldoende hoeveelheden nodig zijn, omdat andere producten in deze periode niet of althans slechts in zeer kleine hoeveelheden verkrijgbaar zijn.

"De vraag blijft hoog en is relatief vergelijkbaar met vorig jaar," zei hij. De prijzen zijn gedurende het hele seizoen stabiel gebleven en liggen net onder die van vorig jaar. De druiven worden op conventionele wijze geteeld, omdat er nauwelijks vraag is naar biologische druiven, vooral omdat de prijs op de groothandelsmarkt in München voor biologische druiven bijna twee keer zo hoog is als op andere markten.

Italië: De verkoop van pitloze druiven is de afgelopen twee jaar verdubbeld
Voor Siciliaanse druiven was het eerste deel van het seizoen (mei - augustus) uitstekend, terwijl het tweede deel bijna rampzalig was. Vanaf eind augustus waren er problemen door de hitte, met temperaturen zelfs boven 45°C: het fruit had last van uitdroging en daardoor was de kwaliteit over het algemeen slecht.

De prijzen aan het begin van het seizoen, voor het traditionele product met pitten, waren bevredigend voor de producenten: van een minimum van 1,20 euro per kg voor de vroege kasproducten tot een maximum van 1,60. In het centrale gedeelte van de campagne daarentegen schommelden de prijzen tussen 0,80 en 1,20 euro per kg, om in het laatste gedeelte te dalen tot 0,80 en vervolgens tot 0,50 (en in sommige gevallen zelfs minder).

De directe concurrentie voor de Siciliaanse productie begint wanneer Spanje half juli met zijn pitloze druiven begint, tegelijk met Puglia. Ook Griekenland komt eind juli met de Victoria-druif. Maar dit jaar was het Siciliaanse product in dat deel van het seizoen zeer goed en van grote kwaliteit, zodat het geen hinder ondervond van deze concurrentie.

Op de markt is er een duidelijke tendens naar druiven zonder pitten. Dat is een onbetwistbaar feit. De meest interessante markten voor Italiaanse druiven met pitten blijven Frankrijk en Zwitserland.

Volgens de statistieken werden in het laatste jaar eindigend in september 2021 druiven gekocht door meer dan 16,5 miljoen Italiaanse gezinnen, wat overeenkomt met 63,3% van alle gezinnen. De categorie is zeer seizoensgebonden en daarom is het grootste deel van de aankopen (gemiddeld 6,6 per gezin voor een waarde van € 2,77 per aankoop) geconcentreerd tussen augustus en november.

De meest gekochte soort is pitloze witte druif (bijna 3,3 miljoen kopende gezinnen, meer dan een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden).

Spanje: Spaanse druiven van goede kwaliteit, met trend naar pitloze rassen
Het druivenseizoen loopt ten einde in de regio Murcia, de belangrijkste producerende en exporterende regio in Spanje. De weersomstandigheden, zonder extreme regenval, hebben geleid tot een oogst van goede kwaliteit en tot een verlenging van het seizoen. De export van Spaanse druiven eindigt gewoonlijk eind oktober of in de eerste week van november. De prijzen zijn momenteel lager als gevolg van de concurrentie van andere landen zoals Italië, dat ook zijn seizoen uitbreidt en zijn volumes pitloze druiven verhoogt. De hoge kosten van de zeevrachten hebben geleid tot een daling van de uitvoer naar derde landen, vooral naar Azië. De Spaanse druivensector ziet de stijgende productiekosten als de grootste bedreiging voor het seizoen 2022.

Investeringen in nieuwe variëteiten pitloze druiven met toegevoegde waarde zorgen ervoor dat de consumptie van druiven op steeds meer markten een hoge vlucht neemt. Volgens telers en handelaren is er de afgelopen drie jaar een toename van de vraag geweest in landen waar voorheen vrijwel geen pitloze druiven werden geconsumeerd. Dit is vooral sedert het vorige seizoen merkbaar, zowel op de Spaanse als op de Franse markt. De Spaanse druiven winnen terrein in Midden- en Noord-Europa, waar Italië tot nu toe de overhand had.

Volgens een exporteur zal de consumptie van pitloze druiven de komende jaren weliswaar minder sterk stijgen, maar hebben rassen als de Candy-range nog veel ruimte voor groei. Consumenten beginnen ze te leren kennen en vragen ernaar. Er is een veelbelovende toekomst voor dit soort pitloze druiven in Spanje.

De regio Murcia, Alicante, en in mindere mate enkele provincies van Andalusië, hebben de belangrijkste concentratie van de druiventeelt in Spanje. Zij beschikken over meer dan 14.000 hectare voor deze teelt, waarvan 6.688 hectare overeenkomt met witte druiven met pit, 3.452 hectare met rode druiven zonder pit, 2.441 hectare met witte druiven zonder pit en 1.891 hectare met rode druiven zonder pit, volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw uit de areaal- en oogstenquête van 2020. De totale Spaanse druivenoogst bedraagt ongeveer 275.000 ton.

Zuid-Afrika: Vrees over logistieke problemen
De nieuwe druivenoogst is vorige week van start gegaan in de noordelijke regio (Limpopo) en in Namibië met Early Sweet white seedless en Starlight red seedless. Een groot deel van de vroege oogst is bestemd voor de binnenlandse markt, waar de gemiddelde druivenprijs R78 (4,48 euro) per kg bedraagt.

De oogst voor het seizoen wordt geraamd op 70,6 miljoen tot 77,7 miljoen kartons van 4,5 kg, waarvan het grootste deel afkomstig is uit het laatste teeltgebied, de regio Hex River. Vorig seizoen werden 72,18 miljoen kartons van 4,5 kg uitgevoerd, wat een recordhoeveelheid was.

Het vorige seizoen was een zeer moeilijk seizoen, met regen die kwaliteitsproblemen veroorzaakte, logistieke uitdagingen, een dalende vraag op de markt en een sterkere lokale munt (waardoor de exportopbrengsten dalen), en er heerst enige bezorgdheid over de verschepingsschema's en de beschikbaarheid van containers bij het begin van het nieuwe seizoen. De tarieven voor vrachtvervoer, vooral naar het Midden- en Verre Oosten, zijn sterk gestegen.

De Zuid-Afrikaanse druivensector ondervindt internationaal meer concurrentie van Peru, Chili, Brazilië en India.

India: Positieve vooruitzichten ondanks noodweer
In sommige delen van Noord-India heeft het deze zomer onophoudelijk geregend, met overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg, waarbij grote schade aan de infrastructuur is toegebracht en mensen het leven hebben verloren. West-India, en vooral de druiventeeltgebieden in Maharashtra, zijn echter over het algemeen gespaard gebleven. In sommige gebieden rond Nashik, waar de druivenplanten in de bloeifase waren, heeft de verspreide regenval wel enige schade aangericht. Gezien de omstandigheden tot dusver verwacht India een goede druivenoogst, zowel wat de kwaliteit als wat het volume betreft. Vorig jaar werd de kwaliteit van de Indiase druiven op de meeste markten als goed ervaren. Telers worden zich steeds meer bewust van de voordelen van een oogst van hoge kwaliteit en passen slimme teeltpraktijken toe om de kwaliteit van de druiven te verbeteren.

Noord-Amerika: Voorraden Californische druiven zijn krapper dan deze tijd vorig jaar
Volgens het meest recente Californische rapport over gekoelde opslag zijn er 2,4 miljoen minder kartons rode druiven in gekoelde opslag vergeleken met vorig jaar en 3,4 miljoen minder kartons dan in 2019. "Het lijkt erop dat we een tekort zullen hebben aan rode druiven uit Californië voor december," zegt een verlader. "In november is er nog fruit te koop en pakken ze vers product in."

Na de regen in oktober in Californië - en ondanks het feit dat Californische druiven grotendeels onder folie geteeld worden - was het door de hevigheid van de regen in korte tijd een uitdaging om dat fruit volledig te beschermen. "Dezelfde hoeveelheid rode druiven in dat rapport van twee weken geleden is niet toegenomen. Dat betekent dat al het fruit dat in de afgelopen twee weken is geoogst, niet wordt opgeslagen omdat ze weten dat het in de opslag niet houdbaar is", aldus de verlader.

Groene druiven zijn er wel in overvloed. "Maar we verwachten wel dat de verpakkingsaantallen van groene pitloze druiven, naarmate we dichter bij het midden van november komen, ook zullen dalen," zegt de verlader. "We denken dat Californië zal worden uitgedaagd met voorraden door wat er in de koeling zit, maar ook hoe sterk de conditie van dat fruit is in de gekoelde opslag." 

Terwijl de geringere aanvoer van rode druiven wordt voorzien, is het geen gat in de markt. "De aanvoer zal gewoon kort zijn, omdat er al fruit uit Brazilië en Peru komt", zegt de verlader.

In Peru is de oogst begonnen en tegen half december zouden betere volumes moeten arriveren. "De VS zijn nog steeds de belangrijkste afzetmarkt voor Peru en men verwacht dat zij dit jaar een oogst van meer dan 60 miljoen kartons zullen hebben, een stijging van nog eens 10 procent ten opzichte van vorig jaar", aldus de verlader. De andere belangrijke markt voor Peruaans fruit is Azië, maar gezien de logistieke problemen wereldwijd en berichten dat het fruit 40-60 dagen vertraging kan oplopen, zou het voor Peruaanse telers aantrekkelijker kunnen zijn om fruit naar de VS te verschepen.

Er zijn echter aanzienlijke vrachtkosten verbonden aan het verschepen van het fruit van Noord-Peru naar de VS. "Vroege volumes uit Zuid-Amerika zullen geen consistentie zien in gestage aankomsten," zegt de verscheper.

De Braziliaanse druiven zouden de laatste week van november moeten aankomen, maar de Braziliaanse oogst lijkt over het algemeen gemiddeld te zijn. "Ik zie geen enorme toename uit Brazilië komen, omdat we daar de afgelopen vijf tot zeven jaar geen substantiële toename in aanplant hebben gezien."

Wat de invoer uit Chili betreft, blijft de totale oogst een vraagteken. "Veel telers hebben vorig jaar financieel geleden en we weten niet zeker hoe ze er dit jaar in zullen slagen hun oogst op de markt te krijgen," zegt de verlader. De eerste bulk uit Chili zal naar verwachting rond 20 december aankomen en het merendeel van dat fruit zal naar verwachting Flame Seedless zijn. De retail richt zich weliswaar op de betere rassen, maar als er een tekort is op de markt voor rode druiven, zullen ze die nemen.

Wat de prijzen betreft, zijn de Californische prijzen momenteel aan het stijgen. "Ze verwachten minder aanvoer tussen nu en het einde van het jaar en telers in Brazilië en Peru weten dat," zegt de verlader. "Zij richten zich op het verschepen van fruit naar de VS om de kans op een hogere spotmarkt in december te grijpen."

Gezien de combinatie van de hogere prijzen en de hoge vrachtkosten verwacht de verlader dat retailhandelaren ten oosten van de Mississippi, met name die aan de oostkust, eerder kunnen overschakelen op geïmporteerd fruit. "Zeevracht uit Peru is vandaag goedkoper dan een vrachtwagen van Californië naar de Oostkust."

Australië: Hoge export van druiven zet door
Het Australische druivenseizoen is net begonnen, met vroeg-seizoensvariëteiten die op de markt komen. In dit stadium van het jaar schommelen de binnenlandse retailhandelsprijzen voor één variëteit, Flame Seedless, tussen $10 en $17 per kilo, afhankelijk van de winkel en de locatie. Maar de export zal opnieuw een groot deel van dit Australische druivenseizoen uitmaken, nadat het in het boekjaar 2019/20 de hoogst gewaardeerde groente- en fruitexport van de natie was, ter waarde van 622,9 miljoen Australische dollar, terwijl het zijn groei van jaar tot jaar voortzette.

Volgens de statistieken is de export van tafeldruiven in de afgelopen vijf seizoenen meer dan verdubbeld in waarde, van 240 miljoen dollar in 2014/15. Ook in het door Covid-19 getroffen seizoen 2020/21 werd veel geïnvesteerd om de promotie van het Australische fruit op belangrijke markten in Azië, maar ook in eigen land, voort te zetten, waarbij de organisatoren meldden dat de productbekendheid een ongekende hoogte had bereikt. De grote toename van nieuw geëngageerde consumenten, zowel in binnen- als buitenland, wijst op een groeiende vraag naar gezonde, lekkere Australische druiven in de komende jaren. Over het geheel genomen is de productiewaarde van de Australische druivensector in de vijf jaar tot 2019/20 met gemiddeld 13,4 procent per jaar gegroeid, en in dat jaar werd 214.660 ton geoogst.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt ananas