In 2021 heeft Bilfinger Tebodin Rusland een studie uitgevoerd naar de voedselverwerkende industrie in Rusland, in opdracht van RVO en de Nederlandse ambassade in Moskou. Het bijbehorende rapport geeft inzicht in de belangrijkste gegevens en trends van de Russische agrovoedingssector, de economische omgeving en de wetgeving. Ook gaat het in op kansen en uitdagingen voor Nederlandse bedrijven in dit marktsegment.
De Russische groente- en fruitsector wordt gekenmerkt door een groeiende vraag en toenemende productievolumes. Hier staat tegenover dat het land kampt met een gebrek aan opslag- en verwerkingsfaciliteiten. Daarnaast gaat soms tot wel 30% van de geteelde groenten en fruit verloren tijdens opslag en transport. In de groeiende aardappelsector zijn telers geïnteresseerd in milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen en automatisering.
Achtergrond van de voedselverwerkende industrie in Rusland
De Russische voedingsmiddelenindustrie ontwikkelt zich in hoog tempo. Verwacht wordt dat de voedselproductie richting 2030 zal toenemen met ruim 133%, en dat de voedselexport in 2035 US$ 28,5 miljard zal bedragen. De landbouw- en voedselverwerkende industrie worden momenteel fors gemoderniseerd om beter te voldoen aan de vraag van de consument. Deze moderniseringstrend biedt veel kansen aan Nederlandse bedrijven.
Groeiende productie en export
Na de invoering van sancties en contra-sancties in 2014, begon de Russische Federatie zijn landbouw- en verwerkende industrie actief te ontwikkelen. Staatssteun is belangrijk geweest voor het ontwikkelen van de agrofoodsector in het land. Ook zorgde de devaluatie van de roebel voor een stimulans in de exportactiviteiten.
Agroprodmash weerspiegelt de trends
De Agroprodmash is een internationale beurs voor de voedselverwerkende industrie. Deze vindt jaarlijks plaats in Moskou en geeft een goed beeld van de trends op het gebied van apparatuur, hightech, grondstoffen en ingrediënten. De afgelopen jaren richtte de beurs zich op onderwerpen als:
- digitale technologie;
- oplossingen voor milieuvraagstukken;
- etikettering van levensmiddelen;
- voedselveiligheid;
- functionele en slimme voedingsmiddelen;
- lean manufacturing;
- robotisering en automatisering
Kansen voor Nederlandse bedrijven in Rusland
Russische bedrijven produceren hoogwaardige apparatuur, maar bieden geen totaaloplossingen voor de toenemende vraag. Daarom wordt maar liefst 2/3 van de producten in de voedingsmiddelenindustrie geproduceerd met buitenlandse apparatuur. De grotere bedrijven hebben langetermijncontracten met leveranciers en staan meestal niet open voor nieuwe partners. Groeibedrijven zijn hier juist wel naar op zoek en zijn geïnteresseerd in samenwerking.
Klik hier om het marktrapport aan te vragen
Bron: Agroberichten Buitenland