Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Citrusproject van Edeka en WWF uitgebreid

Het project van Edeka en het WWF voor een duurzamere conventionele citrusteelt is succesvol en wel zo succesvol dat het nu is uitgebreid naar twee andere Spaanse regio's: na de 14 finca's in Andalusië zijn er nu vijf nieuwe teeltbedrijven bijgekomen in de regio's Valencia en Catalonië. Op inmiddels meer dan 1.500 hectare besparen ze water, reduceren ze het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bevorderen ze de biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. Tijdens de actuele start van het citrusseizoen zijn dankzij de nieuwe teeltbedrijven bovendien naast sinaasappelen ook al vroege clementines uit het project in Edeka supermarkten verkrijgbaar, schrijft het WWF.

"De uitbreiding naar nieuwe regio's en finca's is het bewijs van het succesvolle projectconcept. Sinaasappelen, clementines en mandarijnen uit duurzamere teelt en van de beste kwaliteit komen ook de klanten ten goede", aldus Rolf Lange, leider bedrijfscommunicatie bij Edeka. In het afgelopen seizoen kwam iedere vierde sinaasappel bij Edeka en ook bij Netto Marken-Discount uit het gemeenschappelijke project met het WWF. "We zijn blij dat we de verzamelde kennis voor een duurzamere, conventionele citrusteelt nu in een nieuwe regio toe kunnen passen, om ook daar de biologische diversiteit in de boomgaarden te versterken“, zegt Patrick Freund, leider van het citrusproject bij het WWF.

In Andalusië wordt zoet water ook merkbaar schaarser door de opwarming van de aarde, daarom zijn de finca's verplicht zuinig om te gaan met water. In het afgelopen, zeer droge seizoen hebben de projectfinca's dankzij een efficiënt gemanaged watergebruik een goede oogst bijeengebracht. Ze hebben zich daarmee als veerkrachtig bewezen, zelfs bij uiteenlopende omstandigheden.

Iedereen wint wanneer er ingezet wordt op meer duurzaamheid in de boomgaarden: klanten, telers en niet in de laatste plaats het milieu. In totaal kon er zo in het jaar 2020 via alle teeltbedrijven iets meer dan 1.800 miljoen liter water bespaard worden. Daarmee lag het waterverbruik van de projectfinca's gemiddeld meer dan één vierde lager dan de toebedeelde concessies. Daarvoor gebruiken de finca's bijvoorbeeld bodemsondes en druppelirrigatie. Daar komt nog een overkoepelend concept bij dat rekening houdt met de watersituatie van iedere afzonderlijke regio met het doel om zich in te zetten voor een eerlijker en duurzamer watergebruik.

De teeltbedrijven hebben ook de inzet van gewasbeschermings-middelen drastisch gereduceerd: in het jaar 2020 kon er een besparing van meer dan 7.000 liter gewasbeschermingsmiddelen geregistreerd worden vergeleken bij het jaar voor de start van het project. Daarmee werd de inzet van gewasbeschermingsmiddelen met gemiddeld bijna 80 procent gereduceerd. De telers zetten in plaats daarvan in op nuttige insecten, zoals bijvoorbeeld lieveheersbeestjes tegen bladluizen. De biodiversiteit heeft zich eveneens duidelijk verhoogd: inmiddels zijn er bijvoorbeeld 25 in plaats van aanvankelijk zeven soorten lieveheersbeestjes op de finca's te vinden en een reeks zeldzame dieren, van de das en visotter tot aan de parelhagedis en de nachtzwaluw.

Publicatiedatum: