Inzetten op duurzaamheid

Steeds meer hydrocultuur voor zachtfruit in Huelva

In de Spaanse provincie Huelva kiezen telers van vooral aardbeien steeds meer voor duurzame hydrocultuur, want daarmee wordt in vergelijking met de vollegrondsteelt bespaard op water en kunstmest. Het biedt eveneens de mogelijkheid om gedurende meer maanden in het jaar oogst te hebben, wat ook zou leiden tot meer werkgelegenheid.

Hydrocultuur maakt geen direct gebruik van de grond. Het is een teeltmethode waarbij minerale oplossingen de plaats innemen van aarde. De wortels krijgen een uitgebalanceerd geheel van voedingsstoffen opgelost in water met de essentiële chemische elementen voor de ontwikkeling van de planten. Dat kan in water zelf of in een inert medium zoals onder meer gewassen zand, grind of perliet.

Om deze transformatie door te voeren is overheidssteun onontbeerlijk, zo laat Freshuelva, een vereniging geïntegreerd in de koepelorganisatie Fepex, weten. Het vergt immers een aanzienlijke investering in infrastructuur, en ook in andere sectoren en in andere landen worden daar middelen voor uitgetrokken, zo weet de vereniging.

Hydrocultuur biedt ook een oplossing voor het bestaande probleem van het ontbreken van toegelaten producten voor de desinfectie van bodems. De toelating van deze producten wordt nog altijd als essentieel beschouwd voor de levensvatbaarheid en de groei van de sector in Huelva, zo vertelden de voorzitter en manager van Freshuelva, Alberto Garrocho en Rafael Domínguez, aan vertegenwoordigers van het Andalusische ministerie van Landbouw die vorige week op bezoek waren in het zachtfruitgebied.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven