Sterke Europese vraag drijft prijzen Mexicaanse limes op

In het Mexicaanse Veracruz zijn de oogstopbrengsten van limes lager dit seizoen. In combinatie met kwaliteitsproblemen en een sterke vraag uit Europa resulteert dit in hogere prijzen. 

Hoewel het logisch is dat een kleinere oogst hogere prijzen tot gevolg heeft, zet de sterke vraag uit Europa de prijzen op de Amerikaanse en Canadese markt onder druk. Vanwege kwaliteitsproblemen vergt het sorteren van het fruit meer tijd. Fruit van de hoogste kwaliteit is bestemd voor de Europese markt, waar strenge kwaliteitseisen worden gehanteerd. De Europese vraag drijft de prijzen op de Amerikaanse en Canadese markt op. De prijzen zijn nog niet astronomisch te noemen, maar stegen de afgelopen weken wel gestaag. 

In andere regio's, zoals Jalisco, is de piek van het limesseizoen pas net aangebroken en is de oogst in volle gang. De regio concurreert met Veracruz aangezien zij iets lagere prijzen aan kan bieden.

Vanwege de lagere beschikbaarheid in Veracruz stijgen ook de prijzen van fruit uit Jalisco en andere teeltgebieden. Een tijd lang was het fruit van Continuous Harvest uit Jalisco veel concurrerender dan dat uit Veracruz. De afgelopen twee weken is het prijsverschil tussen fruit uit Veracruz en Jalisco afgenomen en deze week zijn de prijzen nagenoeg gelijk. De limes van Continuous Harvest worden hoofdzakelijk in Veracruz en Jalisco geteeld, waardoor het bedrijf haar concurrerende marktprijzen niet heeft kunnen behouden.

De marktprijzen van fruit uit McAllen, Texas, zijn de afgelopen weken flink gestegen. Continuous Harvest probeert de prijzen zo laag mogelijk te houden om te kunnen blijven beantwoorden aan de vraag van afnemers in de VS en Canada, wat dit seizoen een hele opgave blijkt te zijn. De vraag in Europa zal echter weldra afnemen, waardoor de marktprijzen naar verwachting zullen stabiliseren. De aanvoer van fruit uit Veracruz zal tot aan het nieuwe oogstseizoen lager blijven, wat andere regio's wellicht de kans biedt om concurrerender prijzen te hanteren. Zodra de vraag op de Europese markt afneemt, zullen ook de prijzen dalen. 

Voor meer informatie: 
Mariam El-Agha
Continuous Harvest LLC
mariam@continuous-harvest.com 
www.continuous-harvest.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven