Braziliaanse Cutrale moet voor Londense rechtbank verschijnen wegens illegale kartelpraktijken

Meer dan 1.500 Braziliaanse sinaasappeltelers hadden vorige week vrijdag iets te vieren nadat advocatenkantoor PGMBM een oordeel veiligstelde waardoor een Braziliaanse multimiljardair en sinaasappelsapmagnaat terecht zal staan voor zijn deelname aan een illegaal kartel. 

José Luis Cutrale en diens zoon José Luis Cutrale jr maakten onderdeel uit van een onderneming die de wereldwijde sinaasappelsapmarkt manipuleerde. 

De telers eisen schadevergoedingen van ettelijke miljarden vanwege het feit dat het kartel de aankoopprijs van sinaasappelen bewust laag hield, waardoor duizenden bedrijven financieel te gronde werden gericht. 

PGMBM, het advocatenkantoor dat de sinaasapppeltelers vertegenwoordigt, is erin geslaagd om de zaak tegen de Cutrales in Londen voor te laten komen, mede vanwege het feit dat Cutrale sr in het Verenigd Koninkrijk woont.

De wijze waarop de sinaasappelsapmagnaat de wereldmarkt domineerde zal hier aan het licht worden gebracht.

Pedro Martins van PGMBM: "Met deze historische uitspraak komt  gerechtigheid voor onze cliënten weer een stapje dichterbij. Het  Cutrale-kartel had een verwoestend effect op hun inkomsten en we streven naar volledige schadeloosstelling."

"We moeten niet vergeten dat we cliënten vertegenwoordigen die kampen met depressieve en soms zelfs suïcidale gevoelens en die drastische acties hebben ondernomen om aan de invloed van dit kartel te ontsnappen."

"We zijn vastbesloten om de slachtoffers van het Cutrale-kartel te helpen en hoewel de Cutrales alles in het werk hebben gesteld om het High Court in Londen te overtuigen de zaak niet voor te laten komen, zijn zij hier niet in geslaagd. We zullen hen de financiële verliezen die zij hebben veroorzaakt toerekenen evenals de maatschappelijke impact van het kartel dat zij vormden."

José Luis Cutrale sr, waarvan de bijnaam in Brazilië de 'Sinaasappelkoning' luidt, is één van 's werelds grootste verwerkers en leveranciers van sinaasappelsapconcentraat. 

In 2016 bekenden de Cutrales zich tussen 1999 en 2002 schuldig te hebben gemaakt aan onrechtmatige, concurrentieverstorende praktijken, waarvoor zij een boete van ruim €84 mln betaalden. De overige medeplichtigen, Louis Dreyfus, Cargill en Citrosuco gaven bovendien toe zich bezig te hebben gehouden met kartelpraktijken. 

Uit het bewijsmateriaal is gebleken dat het kartel ook over een schriftelijke overeenkomst beschikte, de zogenaamde 'Garden Agreement' en audits uitvoerde waardoor telers onderworpen werden aan de prijsvoorwaarden van het kartel. 

Geen van de slachtoffers van het kartel werd nog gecompenseerd, ondanks in Brazilië tevergeefs pogingen te hebben ondernomen om genoegdoening te krijgen. Vertegenwoordigers van de gedupeerden zochten contact met PGMBM om in Engeland verder te procederen. 

Voor meer informatie: 
Alison Jackson-Carter
PGMBM
ajackson-carter@pgmbm.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven