Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een derde minder voertuigkilometers over de grens in 2020

Nederlandse personenauto’s, bestelauto’s, bussen en zware vrachtvoertuigen legden in coronajaar 2020 gezamenlijk bijna 15 miljard kilometer af in het buitenland. Dat is 6,7 miljard kilometer, bijna een derde, minder dan een jaar eerder. Vooral personenauto’s en bussen reden minder kilometers in het buitenland. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.



Forse daling auto- en buskilometers
Van alle kilometers in het buitenland werd 76 procent in 2020 afgelegd met een personenauto. Het aantal autokilometers dat in het buitenland werd gereden daalde met 36,3 procent: van 17,7 miljard in 2019 naar 11,3 miljard kilometer in 2020. Het aantal kilometers dat Nederlandse personenauto’s in het buitenland aflegden is hiermee procentueel sterker afgenomen dan de binnenlandse kilometers die tegelijkertijd met 14,8 procent daalden.

Tijdens de coronacrisis mocht er niet zomaar naar het buitenland gereisd worden voor werk, dagelijkse boodschappen, dagtrips en vakanties. Het aantal autovakanties naar het buitenland nam in 2020 dan ook met 36 procent af, vergeleken met een jaar eerder.

Bij bussen daalde het aantal gereden kilometers in het buitenland vorig jaar vergeleken met 2019 met iets meer dan 60 procent naar 26,2 miljoen kilometer.

Daling bij zware vrachtvoertuigen relatief beperkt
Bij voertuigsoorten die hoofdzakelijk voor goederenvervoer worden gebruikt, zoals bestelauto’s en zware vrachtvoertuigen, bleef de daling van het aantal gereden kilometers in het buitenland relatief beperkt. Zo legden Nederlandse bestelauto’s vorig jaar 742,4 miljoen kilometer af in het buitenland, 5,4 procent minder dan in 2019. Zware vrachtvoertuigen reden in 2020 bijna 2,9 miljard kilometer in het buitenland, 6,4 procent minder dan een jaar eerder.

De dalende trend van het aantal gereden kilometers door zware vrachtvoertuigen in het buitenland was al voor corona zichtbaar. Vijftien jaar eerder legden zware vrachtvoertuigen nog 4,3 miljard kilometer af in het buitenland.

Publicatiedatum: