Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewoontes in de war geschopt op tomatenmarkt

Tholen - Kan de tomatenprijs nog verder stijgen na een zomer met al hele hoge prijzen? Ja, zo lijkt (opnieuw) in Nederland. Net als in september springt Nederland er in oktober uit op het tomatendashboard van de Europese Commissie met naar het zich laat aanzien een recordprijs van 1,24 euro gemiddeld per kilo.

Een gemiddeld prijs die hoger is dan de afgelopen vijf jaar werd genoteerd. Zelfs een kleine bijstelling naar beneden van de cijfers in het tomatendashboard zoals voor september is gebeurd lijkt daar geen verandering in te kunnen brengen. De gemiddeld uiteindelijk 88 eurocent per kilo (en niet 96 zoals in een eerdere versie van het dashboard in september stond) is uiteindelijk nog net bovengemiddeld.


Klik hier voor vergroting van de grafiek

Bijzonder jaar
2021 lijkt ondertussen, zelfs in het land met de kleine marges, sinds de zomer een bijzonder tomatenjaar te worden. De virusproblematiek waarover het volop ging deze zomer, de zomer met 'winterprijzen', was daar debet aan, maar inmiddels heeft ook de energiecrisis invloed. De verwachting is dan ook dat daar waar er minder belicht geteeld wordt, er meer in Spanje en Marokko geshopt gaat worden.


Klik hier voor vergroting van de grafiek

Spaanse prijzen stijgen niet
In oktober was dat in de gemiddelde tomatenprijzen in Spanje nog niet direct terug te zien. Daar waar in Nederland (en ook in Italië) de prijzen flink doorschoten in oktober, blijft de prijs in Spanje hangen op het niveau van september. Een hoog prijsniveau, maar niet zo hoog als de recordprijzen uit augustus, waarin zelfs het vijfjarig maximum werd overstegen.

Gewoontes in de war geschopt
Traditioneel volgt in november een dip in de prijzen, zowel in Nederland als in Spanje, maar de vraag is of dat dit jaar ook zo gaat zijn. De botsing van belichte teelten en importproduct zou weleens minder kunnen zijn, nu enerzijds de plantschema's deze zomer door virusproblemen al in de war zijn geschopt en nu ook de energiecrisis veranderingen geeft in de belichte teelt. 


Over de hele linie in Europa is net als in Nederland sprake van een recordgemiddelde.  Klik hier voor vergroting van de grafiek


De gemiddelde prijs in oktober in Italië is geen record, maar de prijs ligt wel ruim hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Klik hier voor vergroting van de grafiek


In Frankrijk zijn de prijzen net zo hevig aan het zakken als dat ze deze zomer stegen. Desondanks liggen de prijzen nog op een hoog niveau en ver boven het vijfjarig gemiddelde. Klik hier voor vergroting van de grafiek

Minder aanvoer België
De cijfers van België ten slotte zijn niet in het Europese tomatendashboard uitgesplitst, maar het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT) houdt zelf een grafiek bij. Ook de aanvoercijfers zijn bekend. Opvalt is dat in heel oktober alleen de aanvoer van trostomaten in week 43 hoger lag dan vorig jaar. Tot en met week 44 lag, zowel voor tros als los, de aanvoer in kilo's telkens een stukje lager dan vorig jaar. 


Klik hier voor vergroting