"De Evelina is een lokaal clubras dat niet kan bedriegen!"

De Evelina-appel wordt sinds 2014 door drie marktdeelnemers in Frankrijk geteeld: Cooplim, die de appel momenteel op 80 hectare teelt, met de ambitie om dit aantal hectare binnen 4 jaar uit te laten groeien tot 100, Alliance Perlim-Meylim die momenteel op 40 hectare teelt en AlpUnion, die de Evelina tot nu toe op 3 hectare teelt en het doel heeft om dit aantal tegen 2025 te hebben uitgebreid naar 25/30 hectare.

Een 2021-seizoen met een beperkte opbrengst, maar met kleurrijke en smakelijke appelen
Hoewel de opbrengst van het aantal Evelina-appelen, net als een aantal andere appelrassen dit jaar, in tonnage beperkt zal zijn, voldoet dit clubras wat betreft de kwaliteit wél aan de verwachtingen: "We verwachten een kleine opbrengst van zo'n 3.000 ton, terwijl het teeltpotentieel van dit ras dit jaar eigenlijk rond de 4.500 ton ligt. De teelt is echter beïnvloed door de vorst in april. We zijn wel wederom zeer tevreden over de smaakkwaliteit van de appel, die altijd erg stabiel is geweest. Dit is ook een van de grote voordelen van dit ras: de teelt is wat betreft de smaak altijd constant, we komen wat dat betreft nooit voor onaangename verrassingen te staan. Dankzij de sterke temperatuurschommelingen waar we in september mee te maken hadden, hebben de appelen van dit jaar bovendien een zeer krachtige kleur,” vertelt directeur van Cooplim Vincent Peydecastaing.

Een tweekleurige, op grote hoogte geteelde appel die alleen kan worden geplukt als hij rijp is
Hoewel de drie professionele marktdeelnemers van het Golden d'altitude-label besloten om het Evelina-avontuur aan te gaan, was dit vooral omdat dit ras, het resultaat van de kruising van een Golden en een Clivia, perfect geschikt is om op hoogte te telen: "Op het moment dat we de Evelina hebben geplant, hebben we geprobeerd ons rassenassortiment te diversifiëren met tweekleurige appelen die goed zijn aangepast aan onze bodem. De Gala, die wordt geteeld in onze regio, viel wat betreft de kwaliteit steeds vaker tegen, zowel qua smaak als het uiterlijk. Dit is ook de reden waarom klanten er geleidelijk aan niet meer naar vroegen."

"Toen Evelina, afkomstig uit Italië (Val di non-regio), op de markt kwam, voldeed de appel aan onze verwachtingen. Dit gekleurde ras van Pinova ROHO 3615 onthult de kleur- en smaakpotentie al op grote hoogte. Het is een ras dat echt gebonden is aan dit gebied en enkel in dit gebied kan worden geteeld, in tegenstelling tot de meeste clubrassen die in alle Franse teeltgebieden kan worden geteeld", legt Béatrice Chauffaille, Communications Manager bij Alliance Perlim-Meylim uit.

"Bovendien beschikt de appel al van nature over een grote bewaarcapaciteit. Wat we echter vooral leuk vonden aan de Evelina, is het feit dat het een appel is die niet kan bedriegen. De Evelina kan alleen worden geplukt als hij rijp en rood is, in tegenstelling tot sommige rassen uit Frankrijk, waarvoor de rode kleur geen indicatie is voor het feit dat de appel plukrijp is."

"We moeten dus heel reactief zijn om de appel op het juiste moment te kunnen plukken. Dit vergt een andere aanpak dan die we bij de Golden hanteren. Hierdoor kunnen we de oogstmomenten in Limousin wel spreiden en dus anders organiseren," vult Vincent aan.

Een clubras dat toegankelijk blijft voor consumenten
De twee historische marktdeelnemers van de Evelina geloven sterk in de potentie van het ras, waaraan ze veel voordelen toekennen: "De Evelina is een appel die consumenten lekker vinden. De appel is kleurrijk, heeft een lange, natuurlijke bewaarcapaciteit, wordt niet gemanipuleerd of gewaxt,  is bestand tegen schurft, voldoet daarom aan de verwachtingen van het grote publiek, is smaakstabiel, heeft een goede suiker-/zuurbalans en uitgesproken aroma's. De appel is knapperig en blijft dat ook lang, in tegenstelling tot de meeste tweekleurige appelen die de neiging hebben om na verloop van tijd melig te worden."

"De Evelina is ook een appel die tot eind juli al zijn smaak-eigenschappen behoudt. Daarom is hij zeer interessant voor supermarkten. Supermarkten kunnen de appel in de tweede helft van het seizoen verkopen, waardoor de verkoop van geïmporteerde tweekleurige rassen wordt vermeden. En natuurlijk blijft de Evelina, ondanks het feit dat het een clubras is, betaalbaar. Hierdoor hebben consumenten toegang tot een zeer smakelijk product tegen een redelijke prijs. Kortom: de appel kent een goede prijs-kwaliteitverhouding voor een breed publiek", legt Béatrice uit.

Een veelbelovende ontwikkeling voor de Evelina-appel met de komst van AlpUnion
Het oorspronkelijke doel was om binnen 10 jaar 150 hectare boomgaarden in Frankrijk aan te planten. Met 123 hectare op dit moment en de lancering van AlpUnion in het kader van de teelt van de Evelina, is de ontwikkeling van de appel op de markt veelbelovend. Bovendien beschikt de Evelina, hoewel de weersomstandigheden van de afgelopen jaren de teelt ervan sterk hebben beïnvloed, een grote afzetcapaciteit. "De Evelina is daarnaast geschikt voor de export, zolang de maten maar marktconform zijn. Daarom willen we de appel binnenkort ook in Spanje gaan aanbieden," vertelt Vincent.

Cooplim, Alliance Perlim-Meylim en Alp'Union zijn van plan om de naamsbekendheid van de Evelina te vergroten en de prijs te verhogen De deelnemers hopen in 2022 een interessante opbrengst te kunnen genereren om zo het ras aan een nog groter aantal klanten aan te kunnen bieden.

Voor meer informatie:
Vincent Peydecastaing
Cooplim
vincent@cooplim.com  
 
Béatrice Chauffaille
Alliance Perlim Meylim
beatrice@perlim.com 
 
Patrick Massot
AlpUnion
Patrick-massaot@orange.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven