Franse groentetelerscoöperaties Océane en Terrena bundelen hun krachten

De twee groentelerscoöperaties Océane en Terrena gaan hun krachten bundelen om samen één grote, belangrijke speler te worden binnen de AGF-teeltregio van Nantes en mee te werken aan het structureren van het aanbod.

Op 28 oktober 2021 zijn de twee coöperaties exclusieve onderhandelingen aangegaan om de weg vrij te maken voor de hergroepering van hun vollegrondstelers binnen coöperatie Océane.

Het doel van de twee coöperaties is om medio december 2021 een akkoord op tafel te hebben liggen met betrekking tot de praktische uitwerking van dit fusieproject. De implementatie moet plaatsvinden tussen 1 januari en 31 maart 2022, na een definitieve goedkeuring door de besturen van beide coöperaties.

Tegen het eind van dit project zullen 26 groentetelers van coöperatie Terrena zich hebben aangesloten bij de 47 telers van coöperatie Océane. Océane zal vervolgens met de 75 aangesloten telers de leidende positie binnen het Nantes-teeltgebied moeten zien te consolideren, 180 miljoen euro aan inkomsten (inclusief 60 miljoen euro voor veldgewassen) zien te genereren, en meer dan 100.000 ton groenten zien te telen die elk jaar op de markt worden gebracht.

De betrokken vollegrondstelers van coöperatie Terrena zullen op hun beurt hun expertise op het gebied van de groenteteelt, bestemd voor export en die voor de industrie met de telers van Océane moeten delen. Die knowhow vormt een aanvulling op die van de telers van coöperatie Océane, die zich voornamelijk richt op supermarkten in Frankrijk. 

Zoals gezegd is het doel om een grote, belangrijke speler binnen de AGF-regio van Nantes te worden en het aanbod te structureren. Verder wordt met het project beoogd de winstgevendheid van de telers veilig te stellen en te verbeteren.

Met dit project zal coöperatie Océane partijen aan gaan bieden die zullen helpen bij het aantrekken of behouden van klanten en die ervoor zullen zorgen dat de coöperatie over genoeg capaciteit beschikt om de producten te leveren. Deze zogeheten 'productmassificatie' zal bijdragen aan het globaliseren van de partijen en aan het vergroten van de waarde van alle aanplant.

Daarnaast zal coöperatie Océane, door gebruik te maken van de sterke punten van elke oorspronkelijke TO, de prestaties van de sector verbeteren op het gebied van:

  • Teelttrajecten/teelttechnieken,
  • Teeltcoördinatie,
  • Partijen/Productmassificatie,
  • Logistieke kosten,
  • Operatie kosten.

Terrena zal de betrokken telers bovendien blijven ondersteunen bij hun toeleveringsactiviteiten en bij de verwerking van de 4e reeks producten.

Voor meer informatie: 
terrena.fr
oceane.tm


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven