Dirk Johannßen (Kohl Direkt) over de kooloogst in Dithmarschen

"We oogsten veel grote maten kool"

In Dithmarschen, het koolbolwerk van Duitsland, worden de afgelopen weken ijverig kroppen kool gesneden. Ondanks de slechte voortekenen, zoals het natte en koude voorjaar, ontwikkelt de oogst zich in het noordelijke groententeeltgebied nu volgens plan. "Twee weken geleden was er vanwege de neerslag noodgedwongen een oogstpauze, omdat de grond gewoonweg niet berijdbaar was. Inmiddels loopt alles echter weer redelijk goed", zegt Dirk Johannßen, koolteler en medeoprichter van het verkoopplatform Kohl Direkt dat in januari 2021 is ontstaan.

"Vergeleken bij andere jaren hebben we onze akkers circa drie weken later beplant", kijkt Dirk terug. "Het was verwonderlijk dat de kroppen kool desondanks goed gegroeid zijn. We zien eerder een hoog aandeel aan groot maten kolen. Dit hangt wederom samen met het weer, want we zijn dit jaar - in tegenstelling tot andere jaren - gespaard gebleven van een aanhoudende hittegolf."


Het oprichtersteam van Kohl Direkt (van links naar rechts): Hans-Gustav Hagge, Johannes Peters, Dirk Johannßen en Thies Siebels

Alles bij elkaar rekent de koolteler op een goede en bovengemiddelde totale oogst. "Vanaf augustus raakten de voorraden van de oude oogst uit de koelhuizen op. Parallel hieraan kwam dan de eerste regionale vroege kool op de markt, die traditioneel op het veld gesneden en voor de handel klaargemaakt wordt. Alles bij elkaar kijken we terug op een naadloze seizoensovergang", aldus Dirk.


Een blik op het flink gevulde koelhuis van de firma Hagge

Hoop op de exporthandel
Inmiddels zijn de eerste voorraden in bewaring gelegd en daarmee is het startschot van het traditionele opslagseizoen nu gegeven. "Gezien de rijkelijke aanbodsituatie op de binnenlandse markt moeten we tijdelijk eerder op lage prijzen rekenen", schetst Dirk. "Voor ons is de export naar Oost-Europa, bijvoorbeeld Polen, Tsjechië, Hongarije en de Baltische staten, diep in de tweede helft van het seizoen bijzonder interessant. Vanaf april neemt daar het binnenlandse aanbod af omdat er slechts een beperkte koelcapaciteit ter beschikking staat, waardoor aanvullende importproducten rond die tijd van het jaar vaak gewild zijn. Hierdoor hebben we hoop voor onze kolen die in bewaring liggen. De koolmarkt is echter altijd zeer ondoorzichtig en daarom gaat alles altijd anders dan men denkt."


De jaarlijkse opslag in de regio Dithmarschen is bijna voltooid.

Veel belangstelling vanuit de handels- en telerskant
Kohl Direkt ontstond bijna een jaar geleden en is een initiatief van vier bedrijven uit Dithmarschen. Het doel achter het onlineverkoopplatform is om wederverkopers en grootafnemers uit binnen- en buitenland direct c.q. zonder enige vorm van tussenhandel, eersteklas rode en witte kool aan te bieden. "Het doel is een brug te kunnen slaan tussen onze telers en de markt, overwegend de groothandel. Ook vanuit de telerskant zijn er geïnteresseerden die zich bij ons initiatief aan willen sluiten: hiermee zijn we echter eerder terughoudend, vooral omdat het voordeel van onze vereniging precies daarin ligt dat we flexibel op de ontwikkelingen op de markt kunnen reageren", zegt Dirk tot slot.

Voor meer informatie:
Dirk Johannßen
Kohl Direkt
+49 15 11 212 8400
johannssen@kohl-direkt.de
siebels@kohl-direkt.de
peters@kohl-direkt.de
hagge@kohl-direkt.de
www.kohl-direkt.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven