TopFruit, Zuid-Afrika

"ARRA 33 - ARRA Honey Pop zal de komende jaren de markt voor vroege pitloze witte druiven domineren"

De meeste druiventelers in de provincie Limpopo zijn al begonnen met de pluk van het ras Early Sweet en ook in Namibië is het druivenseizoen van start gegaan. "De percelen Early Sweet die ik heb bezocht in Limpopo zagen er erg goed uit," vertelt AJ Jansen van Vuuren (op foto), druivenmanager bij TopFruit, dat de licenties van druivenrassen in Zuid-Afrika beheert. “In Namibië zijn kleine aantallen ARRA 33 - ARRA Honey Pop aangeplant die deze week geoogst worden. Daarna vangt in Limpopo het seizoen van de andere ARRA-rassen aan, te beginnen met ARRA 29 - ARRA Passion Fire en ARRA 30 - ARRA Sugar Drop. In Namibië zal ARRA 13 - Passion Star eerst worden geplukt."

Jaarlijkse informatiedag van de Namibian Grape Growers Association
Vorige week organiseerde de Namibian Grape Growers Association (NGGA) haar jaarlijkse informatiedag waar Stacey Pinto, CEO van het Namibian Trade Forum, als gastspreker aanwezig was. Pinto gaf een interessante speech over haar missie om de markttoegang van Namibische druiven wereldwijd te bevorderen. AJ merkt op dat TopFruit van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om haar rassen te presenteren en telers te bezoeken.

"Al met al was het een uitstekend georganiseerde dag met een goede opkomst van telers en andere belanghebbenden. TopFruit wil de NGGA bedanken voor de uitnodiging en wenst hen het allerbeste voor het komende seizoen," aldus AJ. 

"Rassen zoals ARRA 15 - ARRA Sweeties, ARRA 29 - ARRA Passion Fire zijn inmiddels in grote aantallen aangeplant en presteerden erg goed tijdens het turbulente seizoen 2020/2021," merkt hij op.


ARRA 15 - ARRA Sweeties op een Namibisch bedrijf (Foto: TopFruit)


“We zijn verheugd te kunnen melden dat ARRA 15 - ARRA Sweeties één van de rassen is die de hoogste netto inkomsten oplevert en de andere ARRA-rassen komen hierbij in de buurt." Het voorbije seizoen kregen de rassen ARRA 15 - ARRA Sweeties en ARRA 29 - ARRA Passion Fire uitstekende kwaliteitsbeoordelingen en marktfeedback. "Een lagere arbeidsintensiviteit, goede regenbestendigheid en uitstekende bewaareigenschappen zijn kenmerken die synoniemen zijn aan de ARRA-rassen," voegt hij eraan toe. 

ARRA-rassen helpen risico's beheersen
“ARRA 33 – ARRA Honey Pop (rechts) is een ander goed voorbeeld van een ras waarvan de productiekosten laag zijn omdat het weinig arbeid vereist.

We zijn enorm enthousiast over dit ras en verwachten dat het de markt voor vroege pitloze witte druiven de komende jaren zal domineren. Onze telers zijn geïnteresseerd en de orders voor ARRA 33 - ARRA Honey Pop stromen binnen."

Hij merkt op dat de ARRA-rassen hebben bewezen dat het behalen van de hoogste prijs per doos niet altijd het voornaamste doel zou moeten zijn. "Als men kijkt naar de nettowinst over een periode van vijf tot tien jaar dan heeft TopFruit genoeg data verzameld om aan te geven welke rassen het meest geschikt zijn voor de verschillende regio's. Het ARRA-aanbod biedt vele voordelen waarmee telers hun risico's effectief kunnen beheersen en de garantie hebben dat hun rassen zelfs in moeilijke seizoenen goed presteren."

"Klimatologische uitdagingen, het tekort aan containers en de impact van Covid op afnemers hebben hun weerslag op onze sector gehad. Sommige telers beleefden een uitermate slecht seizoen als gevolg van regenval. Anderen hadden echter het geluk dat zij konden profiteren van vroege rassen die verpakt werden voor de regen toesloeg."

"Dit soort rampzalige seizoenen maken het mogelijk om te beoordelen in hoeverre rassen opgewassen zijn tegen dit soort omstandigheden," vervolgt hij. "We hadden de kans om te zien hoe rassen het doen in een moeilijk jaar en zijn zeer tevreden."

Een perceel vroege Early Sweet-druiven in de provincie Limpopo (Foto: TopFruit)

“We zijn trots te kunnen meedelen dat de rassen van TopFruit er in alle provincies en teeltgebieden goed uitzien. De vruchtbaarheid van alle rassen lijkt uitstekend en we kijken dan ook uit naar de oogst."

Voor meer informatie: 
AJ Jansen van Vuuren
TopFruit
+27 21 874 1033
aj@topfruit.co.za
www.topfruit.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven