In 2021/2022 zal de Argentijnse appelproductie met 2% stijgen ten opzichte van vorig seizoen naar 570.000 ton. De perenproductie in het land zal naar verwachting met 4% dalen en wordt op 590.000 ton geraamd. De weersomstandigheden waren gunstig gedurende de bloeiperiode tot vorst begin oktober schade veroorzaakte in het voornaamste hardfruitteeltgebied in Argentinië.
Aangezien de productiekosten het laatste decennium alleen maar zijn gestegen en de inkomsten zijn gedaald is de financiële duurzaamheid van hardfruittelers in gevaar gekomen, ondanks dat de waardedaling van de munt heeft bijgedragen aan een betere concurrentiepositie op internationale markten. Het verdwijnen van een aantal toonaangevende internationale fruitbedrijven heeft de consolidering binnen de sector versterkt. De overgebleven ondernemingen focussen op het overwinnen van uitdagingen door kosten te delen en de broodnodige investeringen aan te trekken. Lokale telers passen technologieën toe om toegang te verkrijgen tot nieuwe rassen die in trek zijn op exportmarkten om zo hun inkomsten te verbeteren.
De appelexport in 2021/2022 wordt op 100.000 ton geraamd en die van peren op 310.000 ton, vanwege de lagere productie en sterke binnenlandse consumptie.
Het gebrek aan concurrentievermogen op exportmarkten in vergelijking tot andere leveranciers van het zuidelijk halfrond blijft één van de voornaamste struikelblokken voor Argentijnse exporteurs. De binnenlandse appel- en perenconsumptie zal in 2021/2022 naar verwachting groeien tot respectievelijk 471.000 en 280.300 ton.