Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Oude Rotten' brengen kennis grondwitloofteelt over op jonge telers

Tholen - Het grondwitloofseizoen is inmiddels weer van start gegaan. De oogst van de grondwitloof voor het nieuwe seizoen komt echter traag op gang. "Door het slechte weer zijn veel velden ondergelopen, waardoor een groot deel van de wortels zijn mislukt. De aanzet van het seizoen verloopt hierom voor de meeste telers nog niet zo voorspoedig", begint Herman Lion van Lathouwers & Co. De groothandel verpakt en levert aardappelen, witloof en voorgegaarde groenten aan de retail. "Er zijn wel wat telers die grondwitloof kunnen leveren, maar een klein deel van de telers start met de wortels van vorig jaar."

De lage aanvoer van de grondwitloof zorgt dat de prijs vrij hoog is. "De hoge prijs van ‘het goud van de aarde’ is voor de telers natuurlijk vrij gunstig, maar voor de consument is het nog weleens schrikken. We zien echter dat dit niet tot een daling van de interesse leidt. De grondwitloof blijft in België een populair product, waardoor hij eigenlijk altijd wel goed in trek blijft bij de consument." Over de rest van het grondwitloofseizoen durft Herman verder niet zo veel te zeggen. "Dat weten we nog niet. Als de aanvoer aantrekt, zal de prijs ook weer dalen. Dat zullen we echter moeten zien."

In tegenstelling tot hydrowitloof is grondwitloof slechts 6 tot 7 maanden per jaar beschikbaar. "De hydrowitloof wordt met water gekweekt en groeit het hele jaar door in ruimtes met gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. De kweek van de grondwitloof is een stuk arbeidsintensiever. De wortels worden hierbij handmatig in de aarde geplaatst en afgedekt. De teelt van deze witloof vraagt echter veel ervaring. Dat is echt vakmanschap. De ‘oude rotten’ in het vak weten precies hoeveel verwarming of hoeveel water er nodig is om uiteindelijk de beste grondwitloof uit de grond of forcerie te kunnen trekken."

Deze ervaring vergaar je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Hierdoor is Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant een cursus gestart in samenwerking met Agrocampus en VZW Brussels grondwitloof om de ervaring en kennis van de ‘oude rotten’ over te brengen op jonge telers in de grondwitloof. Een aantal jaar geleden waren er al zorgen over de snelle daling van de grondwitlooftelers in België. Door middel van het project Vlaams-Brabants grondwitloof.EU! werd destijds de aanwezige kennis over de teelt verzameld. Deze kennis werd vervolgens geregistreerd, zodat deze altijd behouden blijft en door middel van een cursus kan worden doorgegeven aan een nieuwe, jonge generatie telers.

Vanwege hernieuwde interesse in de grondloofteelt, mede door de coronaperiode, besloot Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant de cursus recent weer aan te bieden. "Door corona moesten veel mensen thuis blijven. Zij gingen wandelen en kwamen zo in contact met producten van de lokale telers. De interesse in onder andere de grondwitloof groeide hierdoor en dit leidde ertoe dat de de teelt van het streekproduct ook weer aantrekkelijker werd"’, vertelt Simon Verreckt van Het Praktijkpunt. Afgelopen maart is hierom weer een eerste cursus Grondwitloofteelt gestart, die in juni door 22 cursisten is afgerond.

"In januari staat de volgende cursus op het programma, waarvoor we inmiddels al 20 geïnteresseerden hebben. Tijdens de cursus willen we de jonge cursisten de kennis van de oudere generatie meegeven. Hij bestaat enerzijds uit technische lessen over de teelt, anderzijds richten we ons ook op de bedrijfsvoering. Denk hierbij aan welke lastenboeken er bijgehouden moeten worden en hoe je subsidies moet krijgen."

De cursus moet ervoor zorgen dat dit culturele erfgoed, wat de grondwitloofteelt in Vlaanderen is, niet verloren gaat. "De gemiddelde leeftijd van de telers gaat richting de 60 en door middel van deze cursus kunnen we de nieuwe generatie telers de middelen geven om de goede kwaliteit van de grondwitloof voor de toekomst in stand te houden."

Het streven om de toekomst van de sector te waarborgen, wordt gedeeld door Lathouwers en Co. De groothandel ziet naast de opleiding van een nieuwe generatie telers, dat een duurzame toekomst hier ook zeer belangrijk in is. Door middel van het plaatsen van zonnepanelen en het installeren van een nieuw waterzuiveringsstation zet Lathouwers en Co zich in voor het milieu en streven ze naar een duurzame toekomst, zodat volgende generaties de consument van dezelfde kwaliteit producten kunnen blijven voorzien. 

Voor meer informatie:
Lathouwers en Co
Veilinglaan 39
1861 Wolvertem (Meise) België 
+32 (0)52 39 79 00
info@lathouwers.net 
www.lathouwers.net 

www.vlaamsbrabant.be