Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Techbedrijf ontvangt voucher voor doorontwikkeling voedselveiligheidssensor

Een sensor waarmee agrifoodbedrijven realtime de kwaliteit van hun product kunnen meten, voordat het verder in de keten verwerkt wordt tot eindproduct: daar werkt Next Generation Sensors aan. Gebruik van de zogenoemde ‘Handheld Molecular Contaminant Screener’ (HMCS), met betrouwbare en accurate informatie, kan veel tijd en geld besparen en bovenal voedselverspilling voorkomen. Voor doorontwikkeling van de sensor krijgt het internationale techbedrijf uit Maastricht een voucher van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, in samenwerking met Rabobank, het Ministerie van LNV en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.

Realtime informatie over voedselveiligheid
Om de voedselveiligheid te borgen, controleren onafhankelijke laboratoria tijdens het verwerkingsproces samples van producten op contaminatie (verontreiniging of besmetting). Het testen duurt een aantal dagen, terwijl het productieproces doorgaat. Als vervolgens blijkt dat er sprake is van contaminatie, moeten grote partijen voedsel vernietigd worden, zelfs wanneer het slechts om één ingrediënt in het eindproduct gaat. Dit zorgt voor veel verspilling van grondstoffen, tijd en geld. De behoefte aan een oplossing die per direct en betrouwbaar voedselveiligheidsproblemen opspoort bij de bron is daarom groot.

Meetsystemen voor verschillende sectoren
Next Generation Sensors ontwikkelde een screening technologie waarmee vrachtwagenchauffeurs melk kunnen testen, voordat ze deze ophalen bij een melkveebedrijf. Eventueel gecontamineerde melk kunnen ze direct afwijzen, voordat deze in bulk van miljoenen liters wordt verzameld. Momenteel ontwikkelt Next Generation Sensors ook een draagbaar apparaat om de rijpheid van groente en fruit te bepalen. Met de voucher tegen voedselverspilling gaat het bedrijf extra onderzoek doen, zodat de sensor nog nauwkeuriger kan meten.  

Hugo Nikkel van Next Generation Sensors neemt de voucher in ontvangst: “Hiermee zetten we een volgende stap om verlies van grondstoffen aanzienlijk te verminderen, voedselveiligheidsprocessen efficiënter en betrouwbaar in te richten en de CO2-uitstoot door de voedingsindustrie te verlagen.”

Strenge Europese wetgeving
De strenge Europese voedselveiligheidswetgeving vormt een uitdaging om de sensor op de markt te krijgen. Hiervoor werkt Next Generation Sensors nauw samen met het onderzoeksinstituut Wageningen Food & Biobased Research.

Vouchers tegen voedselverspilling
Samen Tegen Voedselverspilling riep samen met het Ministerie van LNV, Rabobank en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen de voucherregeling in het leven om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren. Bedrijven kunnen met een voucher bijvoorbeeld experts inschakelen, een business case ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau. De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft draagt het bedrijf zelf bij. Het jaarlijkse budget voor de verbrede voucherregeling van 2021 is inmiddels vergeven, deze regeling is gesloten en wordt in 2022 heropend. Aanvragen voor een kennisvoucher van Wageningen Research kunnen nog wel worden ingediend.

Bron: www.samentegenvoedselverspilling.nl 

Publicatiedatum: