Coöperatie Hoogstraten investeert in kartonnen punnets

Gerecycleerde verpakking voor duurzame aardbeien

Hoogstraten zet duurzaamheid voorop door gerecyclede kartonnen punnets te gebruiken voor hun aardbeien, die het hele jaar door verkrijgbaar zijn.

Coöperatie Hoogstraten is overgestapt op kartonnen punnets voor hun standaard aardbeienverpakking en zet daarmee een grote stap in het verminderen van plastic afval. Het nieuwe kartonnen punnet is namelijk gemaakt van meer dan 90% gerecycled karton, en is bovendien recyclebaar.

De missie van Hoogstraten is "Samen vormgeven aan een duurzame toekomst in verse groenten en fruit door vakmanschap en hoogwaardige dienstverlening". Ze zijn er trots op aardbeien te telen die wereldwijd bekend staan om hun smaak en kwaliteit. De coöperatie is gevestigd in de buurt van Antwerpen. In oktober en november is België de belangrijkste bron van aardbeien in Europa.

Synnøve Johansson, Business Development Manager bij Hoogstraten: "Een bijkomend voordeel van de nieuwe kartonnen perforator is de arbeidskost die voor onze telers vermindert. Onze nieuwe machines zetten elk punnet in elkaar en plaatsen ze in een voorgemonteerde kartonnen pallet, klaar om naar de teler te worden verzonden. Dit is een nuttig hulpmiddel dat nu nuttiger is dan ooit, omdat het het proces vereenvoudigt en extra arbeid bespaart voor wanneer het gaat om het plukken en verpakken van het fruit."

Verpakkingsmateriaal blijft een van de grootste bijdragers aan de CO2-voetafdruk van de coöperatie. Daarom bekijkt Hoogstraten samen met de leverancier van de kartonnen punnets hoe ze deze impact in de toekomst nog verder kunnen verbeteren.

Johansson voegt toe: "Vanwege hun delicate aard worden aardbeien waarschijnlijk niet los verkocht, en dus is het niet altijd een eenvoudige keuze om de meest geschikte en duurzame verpakking te kiezen. We hebben geïnvesteerd in een LCA-tool om ons te helpen bij onze evaluatie van verschillende verpakkingsopties, want het gaat om meer dan alleen het verminderen van onze milieu-impact of het gebruik van gerecycled plastic."

"Ook andere praktische factoren moeten in overweging worden genomen als het gaat om verpakkingen, zoals de gebruikte grondstof, zorgen over de voedselveiligheid en de houdbaarheid van het product."

Voor meer informatie:
Synnøve Johansson
Coöperatie Hoogstraten
Synnove.johansson@hoogstraten.eu
www.hoogstraten.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven