Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ReSkin, van Meta (Facebook)

Robotgrijpers van Facebook behandelt blauwe bessen met uiterste voorzichtigheid

Meta vordert al goed in de ontwikkeling van ReSkin, de robothuid die ons in staat zal stellen om in het ‘metaversum’ te voelen -waarvan Matrix ons al in 1999 deed dromen-, zo kondigde Mark Zuckerberg, mede-oprichter van Facebook en nu CEO van Meta, aan via een bericht op zijn Facebook-account. "Nieuw en interessant onderzoek van ons AI-team zal ons helpen die nieuwe wereld te betreden via aanraking", schreef hij. "We hebben samen met Carnegie Mellon University een supergevoelige aanraaksensor ontworpen om een dunne robothuid te creëren. Dit brengt ons een stap dichter bij de virtuele werkelijkheid en de fysieke interacties binnen het metaversum."

De werking van ReSkin is gebaseerd op deeltjes die magnetische velden genereren. Wanneer ReSkin een oppervlak raakt, vervormt de huid. Een printplaat bewaakt het gebeuren en stuurt informatie naar een AI-eenheid, die probeert de veranderingen in kracht en aanraking te begrijpen die zijn aangebracht om daarna een reactie te verzenden.

"Een aanraakgevoelige huid zoals ReSkin zal een bron van waardevolle contactgegevens zijn die nuttig kunnen zijn bij het aandrijven van AI bij een breed scala aan aanraaktaken, waaronder het sorteren van objecten en robotgrijpen", legt Abhinav Gupta, hoofd van het onderzoek, uit aan NewScientist.

Om de synthetische huid te maken, trainde het Meta-onderzoeksteam robots in het openen van een deur met een sleutel en in het vastpakken van delicate voorwerpen zoals druiven of blauwe bessen. Voor het fruit coatten de onderzoekers een robotgrijper met ReSkin. Afbeeldingen op de blog van de afdeling Kunstmatige Intelligentie laten zien hoe de robots met de juiste druk blauwe bessen van een oppervlak opnemen zonder het fruit te schaden. "De ingebouwde krachtsensor van de grijper kan die taak niet voltooien, maar met ReSkin krijgt hij voldoende feedback om met de juiste kracht het fruit te kunnen vastgrijpen", zegt Gupta.

Bron: simfruit.cl

Publicatiedatum: