Spaanse Ailimpo is tevreden met maatregel

EU verhoogt controles op gewasbeschermingsmiddelen Turkse citroenen

Ailimpo bracht een week geleden onder de aandacht dat er 10 partijen Turkse citroenen in slechts 2 maanden tijd aan de Europese grenzen werden afgewezen vanwege de aanwezigheid van MLR's in hoeveelheden die hoger zijn dan de officiële EU-limieten toelaten. "Dit is nog nooit eerder voorgevallen en het bevestigt de tekortkomingen van het officiële Turkse controlesysteem op de afzet en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen", merkte de Spaanse interprofessionele organisatie op, die de Europese Commissie vroeg om dringend maatregelen te nemen.

De Europese Commissie heeft snel gereageerd en heeft een verordening gepubliceerd (Verordening 2021/1900) waarmee wordt besloten de officiële controle op Turkse citroenen te verhogen naar 20% van de totale import (voorheen werden alleen steekproeven uitgevoerd zonder een minimumpercentage). Eén op de 5 vrachtwagens met Turkse citroenen die de EU binnenkomen, zullen aan strenge grenscontroles worden onderworpen. De maatregel wordt op 23 november 2021 van kracht.

De Europese Commissie heeft zelf de ernst van de situatie met Turkse citroenen bevestigd: "In het geval van de import van citroenen uit Turkije, wijzen de gegevens die bij de voedselwaakhond RASFF binnenkomen en de informatie over officiële controles die door de lidstaten worden uitgevoerd op nieuwe risico's voor de menselijke gezondheid, als gevolg van mogelijke besmetting met residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Daarom is een hoger niveau van officiële controles vereist."

Ailimpo blij met snelle besluit
De Spaanse Interprofessionele Organisatie voor Citroen en Grapefruit, Ailimpo, heeft haar tevredenheid uitgesproken over het snelle besluit van de Europese Commissie. "Het is zonder twijfel een belangrijke beslissing om de belangen van de Europese consument te verdedigen en om de positie van de Spaanse citroen te versterken, want die wordt wel onder de hoogste garantienormen geteeld."

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3 - 30001 Murcia (Spanje)
+34 968 21 66 19
informacion@ailimpo.com
www.ailimpo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.