Meer nodig volgens rapport National Audit Office

"VK niet klaar voor post-Brexit-controles op EU-import"

Uit een rapport van de National Audit Office blijkt dat het VK nog meer werk te doen heeft voordat er volgend jaar post-Brexit-controles kunnen worden uitgevoerd op EU-import. Volgens het rapport zijn Britse handelaren niet voorbereid op de importcontroles en hadden de afdelingen noodplannen moeten opstellen als de overheid de introductie van de volledige controles op EU-goederen niet al drie keer had uitgesteld.

De vertragingen hebben een transitieperiode gecreƫerd voor de handelaren. Op 1 juli 2022 moet alles in werking zijn, een aantal vereisten worden in januari al van kracht.

Gareth Davies, hoofd van de NAO: "We zien dat er een aanzienlijke prestatie wordt gevraagd van de overheid, de afdelingen en derden om de initiƫle capaciteit te leveren die aan de grens nodig zijn aan het eind van de transitieperiode. Dit werd gedeeltelijk gedaan met interimmaatregelen en door de introductie van de volledige importcontroles te vertragen. Er moet nog veel werk worden verzet voordat er een model is dat ervoor zorgt dat de internationale handelsverdragen worden nageleefd. Dan zijn er geen tijdelijke regels meer en is het allemaal minder ingewikkeld voor grenswerkers."

De NAO waarschuwt nu ook dat de havens in het VK nog niet de infrastructuur hebben om volgend jaar controles uit te voeren, door de onzekerheid over de aard van de nodige overeenkomsten, moeilijkheden bij het vinden van de juiste locaties voor deze faciliteiten, ook in Schotland en Wales.

Bron: politico.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven