Jaarrapport USDA

Impact extreme weersomstandigheden op Chinese appel-, peren- en druiventeelt 2021/22 gering

De weersomstandigheden in China in 2021/22 hebben naar verwachting nauwelijks impact op de teelt van appelen, peren en druiven, die op respectievelijk 45 mln, 18 mln en 11 mln ton wordt geraamd. 

Er wordt een zwakke consumentenvraag naar lokaal en importfruit verwacht vanwege de tragere economische groei tijdens de Covid-19-pandemie. Daarnaast zullen de transportkosten hoog blijven als gevolg van de aanhoudende ontwrichting van de toeleveringsketen en het tekort aan containers, wat tot grote onzekerheid binnen de fruithandel leidt. Bronnen melden dat de recente energiecrisis waarschijnlijk geen invloed zal hebben op de distributie van het fruit.


De Chinese appelproductie zal in het marktjaar 2021/22 (juli-juni) groeien naar 45 mln ton, tegenover 44,1 mln ton in 2020/21. Volgens bronnen binnen de sector zal de impact van weerextremen in 2021/22 op de appelproductie verwaarloosbaar zijn. De fruitkwaliteit, en dan met name de maten en kleuring, zullen hier echter wel door zijn beïnvloed. In de grootste appelteeltgebieden hadden telers gedurende de eerste 10 maanden van 2021 te maken met complexe en veranderlijke weerpatronen, die in het voorjaar vorst, in de zomer hagel en droogte en in het najaar zware regenval veroorzaakten.

Bronnen melden dat in Shaanxi, het grootste appelteeltgebied in China, de maten van het fruit kleiner zijn dan voorgaande seizoenen vanwege de droogte in de zomermaanden. In Shandong, het op één na belangrijkste appelteeltgebied, werd de externe kwaliteit van het fruit aangetast door hagelstormen. Het percentage premium appelen van Chinese bodem zal daarom naar verwachting veel lager uitvallen dan vorig seizoen. 

Klik hier voor het hele rapport


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven