India verdubbelt appelimport

In India was er in het seizoen 2020/2021 (augustus-juli) sprake van de grootste toename van de appelimport tot nu toe. Het aantal appelen dat gedurende dit seizoen naar India werd geëxporteerd oversteeg voor het eerst de 400.000 ton en bedroeg 403.400 ton, wat neerkomt op een verdubbeling ten opzichte van het seizoen 2019/2020. Het voormalige importrecord van India dateert uit 2016/2017, toen de appelimport ruim 357.000 ton bereikte. 

Een opmerkelijk feit is dat Iran in het seizoen 2020/2021 voor het eerst de grootste leverancier van appelen aan India was, met een export van 74.900 ton, waarmee het land haar export naar India zelfs verdrievoudigde! Turkije kwam op de tweede plaats met een export van 67.000 ton, zo meldt East Fruit. 

Het is opvallend dat de positie van de Verenigde Staten als toonaangevende appelleverancier aan deze markt steeds verder lijkt te verzwakken. De VS zakte in het seizoen 2020/2021 naar de achtste plaats in de top-tien van grootste appelexporteurs aan India en moest Iran, Turkije, Chili, Italië, de Verenigde Arabische Emiraten, Nieuw-Zeeland en zelfs Afghanistan voor laten gaan. Bovendien zagen alle  landen in de top-tien, met uitzondering van de VS, kans om hun export te vergroten. Het aandeel van de VS in de Indiase appelmarkt blijft afnemen onder invloed van handelsconflicten die ontstonden tijdens de ambtsperiode van de vorige president van het land. 

Polen viel in 2020/2021 net buiten de top-tien van grootste appelleveranciers. De Poolse appelexport daalde voor het derde seizoen op rij, na een relatief succesvol verlopen exportseizoen in 2018/2019. Vorig seizoen verminderde de export van Polen met 46% naar 5.300 ton. Ook Frankrijk en België exporteerden minder appelen naar de Indiase markt.

Een opmerkelijk feit is dat Servië voor het eerst appelen aan India  leverde. De export in dit eerste seizoen bedroeg 493 ton ondanks de verafgelegen ligging van deze nieuwe afzetmarkt. 

De import van appelen uit Oekraïne is eveneens vermeldenswaardig, hoewel de officiële goedkeuring voor de levering van Oekraïense appelen aan India nog altijd ontbreekt. Desondanks werden er volgens het Indiase statistieken 82 ton appelen uit Oekraïne aan deze markt geleverd. 

China exporteerde 119 ton appelen naar India in het seizoen 2020/2021 maar sinds mei 2021 vonden er geennieuwe leveringen meer plaats. Wellicht ging het eerder om proefzendingen om te beoordelen of de appelen aan de Indiase standaarden voldoen. De regering van India koos in het geval van Oekraïne voor een soortgelijke benadering. 

Bron: East Fruit


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven