Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leon van den Hombergh, Frankort&Koning:

"Beperkte meloenenvoorraden niet aangewakkerd vanuit de vraag"

Tholen - November is nooit de makkelijkste maand in de verkoop van de meloenen. "Traditiegetrouw kan Europa in deze maand nog wel eens volgestampt worden met Braziliaanse meloenen. Dit jaar blijven de voorraden echter beperkt. Dat is niet aangewakkerd vanuit de vraag, maar vooral een gevolg van de logistieke perikelen. Congestie is het nieuwe toverwoord. Bovendien is de vraag op de lokale Braziliaanse markt momenteel goed, waardoor er minder meloenen naar Europa verstuurd worden", vertelt Leon van den Hombergh van Frankort&Koning. 

"De logistieke uitdagingen blijven maar voortduren. Als de oversteek al op schema gebeurt, is de kans groot dat in de Europese havens vertraging optreedt. De afhandeling duurt aanzienlijk langer en het capaciteitstekort bij de rederijen/ havenbedrijven is aan de orde van de dag. Hierdoor is de hele markt voorzichtig met het plannen van programma's", aldus Leon. "Het enige gunstige neveneffect hiervan is dat de voorraden niet te veel oplopen, iedereen houdt wat achter om zijn programma's te kunnen uitleveren. Maar ik ben wel erg benieuwd wat de gevolgen richting het einde van het jaar zullen zijn. De weken 50 t/m 52 zijn traditioneel sterke meloenenweken, maar het zal een uitdaging worden om de Kerstverkopen in te plannen."


Meloenenveld in Braziliƫ

"Momenteel heeft Braziliƫ het alleenrecht op de meloenenmarkt. De Zuid-Europese producties zijn gedaan en Braziliƫ bepaalt wat er op de markt gebeurt. Het seizoen begon prijstechnisch erg goed, maar is ook weer snel afgedaald naar niveaus die nauwelijks kostendekkend zijn. Prijzen voor Galia's en Cantaloupe-meloenen liggen rond de 6 euro, de gele meloenen worden voor 7 euro verkocht en de verkoopprijs van de watermeloenen ligt rond de 0,75 euro/kg, dus dat houdt allemaal niet over. Gelukkig is de kwaliteit van de binnenkomsten prima. Het is weleens erger geweest, maar het is ook niet al goud wat er blinkt op de meloenenmarkt", besluit Leon.

Voor meer informatie:
Leon van den Hombergh
Frankort & Koning B.V.
+31 (0)6 5123 8770
l.vdhombergh@frankort.nl   
www.frankort.nl