West-Afrika: Onderschepping mango's aan EU-grenzen met 57% verminderd

Dankzij het ondersteuningsproject voor de bestrijding van en de controle op de aanwezigheid van larven van fruitvliegjes in West-Afrika (PLMF), is het aantal onderschepte mangozendingen aan de EU-grenzen met 57% gedaald, aldus Salifou Ousseini, uitvoerend directeur van het Regionaal Voedsel- en Landbouwagentschap (ARAA) van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS).

Het PLMF heeft ook bijgedragen aan het verhogen van de mango-export uit de ECOWAS-regio, om precies te zijn met meer dan 40%. Dit vertelde Ousseini tijdens een regionale workshop over de jaarlijkse evaluatie en programmering van het project ‘Innovatief Regionaal Systeem voor de Beheersing en Bestrijding van fruitvliegjes' in West-Afrika.

“Na een effectieve realisatie en implementatie van het project tussen 2015 en 2019 heeft het goede resultaten opgeleverd, met name in de vorm van een daling van het aantal met larven van fruitvliegjes gevulde onderschepte mango-zendingen aan de grenzen van de EU-landen en een toename van meer dan 40% van de export van mango's uit de ECOWAS-regio”, legde de heer Ousseini uit. “Dit zijn zeker grote stappen in de goede richting, maar het is nu ook zaak dat deze stappen worden doorgetrokken, worden opgeschaald en worden voorgezet in alle ECOWAS-lidstaten.”

Ousseini benadrukte dat dit de reden is waarom ECOWAS, met de steun van de partners, de EU en de AFD, de tweede fase van het project heeft kunnen uitvoeren.

Met behulp van dit project kunnen onderzoeksprotocollen worden afgerond en de ontwikkelde en gebruikte technieken en resultaten in alle landen binnen de West-Afrikaanse subregio worden toegepast.

Het project zal, door telers, de particuliere sector, de onderzoekscentra en de gewasbeschermingsdiensten bij het proces te betrekken en te mobiliseren, ook helpen bij het verduurzamen van het systeem voor toezicht en vroegtijdige signalering binnen de ECOWAS-landen.

Dit project, dat in 2019 is afgerond, is medegefinancierd door de Europese Unie (EU), het Franse Ontwikkelingsagentschap (AFD), ECOWAS en de diverse lidstaten.

Bron: aps.sn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven