Aardappelmarktrapport week 44:

Duitse aardappelen vanuit Italië naar de Balkan en Baltische staten geïmporteerd

De vraag is gebruikelijk voor het seizoen, aldus de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz. Acties voor het aanleggen van voorraden liepen niet zo succesvol als gehoopt. De oogst is praktisch afgesloten. In de regio worden nog wel aardappelen vanaf de akkers geleverd. De magazijnen met voorraden in bewaring worden inmiddels geopend in Rheinland-Pfalz.

Consumptieaardappelen hebben een opslagtoeslag van 4 euro per 100 kg. Het uitsorteringspercentage vanwege een mindere kwaliteit neemt enigszins toe. Over de stabiliteit voor opslag is men deels sceptisch. De consumentenprijzen zijn tot nu toe nog stabiel.

Hessen: stabiel prijsniveau
Een rustige tot normale vraag en een omvangrijk aanbod bepalen de marktsituatie op de aardappelmarkt, meldt Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen. Op de korte termijn wordt er nauwelijks op grote veranderingen gerekend. Het stabiele prijsniveau kon zich voortzetten. Desondanks vroegen enkele partijen uit provisorische opslagplaatsen om een snelle verkoop en deze werden dan ook tegen verlaagde prijzen afgegeven. Voor aardappelen uit bewaring kan men momenteel geen toeslagen krijgen. Bij verpakbedrijven maakt men in toenemende mate gebruik van aardappelen uit bewaring. Verkoopacties zorgen tot nu toe niet voor de gewenste opleving van de afzet.

Niedersachsen: opslagtoeslag van 4 euro
Voor de basisaardappelen (sortering 35 - 65, minder dan 8% gebreken, lichte en vaste schil, los per 100 kg) werden in de afgelopen weken de volgende prijzen betaald, schrijft de Bauernverband Niedersachsen:

Afhankelijk van de kwaliteit zijn toeslagen of prijsverlagingen mogelijk. Houd daarbij rekening met de volgende marktinformatie: er zal mogelijk een opslagtoeslag van 4 euro betaald moeten worden.

Schleswig-Holstein: kans dat prijzen binnenkort stijgen
Volgens de melding van de Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein is er weinig verandering op de aardappelmarkt. Vanwege het weer worden er in enkele gevallen nog steeds aardappelen gerooid, maar dit gaat slechts om kleine hoeveelheden. De vraag is rustig en het aanbod voldoende om de vraag te dekken. De prijzen hebben de kans om in de komende dagen te stijgen. Opslagtoeslagen in andere deelstaten en stemmen van marktdeelnemers laten hopen dat ook in Schleswig-Holstein toeslagen van 3-4 euro mogelijk zijn. Daar staan echter ook prijsverlagingen tegenover voor aardappelen van een mindere kwaliteit. Men spreekt van prijsverlagingen van 20–25%. Er wordt melding gedaan van veel aantasting door draadworm en problemen met Rhizoctonia. Van problemen bij de bewaring van aardappelen is momenteel nog niet veel sprake. De export loopt door. Inmiddels worden er ook Duitse aardappelen vanuit Italië naar de Balkan en de Baltische staten geïmporteerd. Men exporteert niet uitsluitend de extra grote aardappelen, er is ook vraag naar kleinere sorteringen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven